1
Skrivet den 9 maj, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Toaletter i Kina

5359552119_8273e91919_oEn förhållandevis ren toalett i Kina.

Om man aldrig varit i Kina tidigare kan toalettbesöken eventuellt komma som en chock, speciellt allmänna toaletter i ett mindre fancy varuhus. Ofta luktar det väldigt, väldigt illa och det finns varken rinnande vatten eller tvål för att tvätta händerna eller toalettpapper. Ibland saknar även många av toaletterna dörr. En sitt-toalett som vi är vana vid i Europa är bara att glömma. Du vill troligen inte heller använda en sitt-toa i Kina då toaletterna brukar vara väldigt ofräscha. Bättre att stå upp eller sitta på huk, göra det du skall och skynda ut igen. Glöm inte att försöka sikta i hålet och släng allt papper i korgen bredvid, det blir stopp direkt annars.

Jag lärde mig snabbt att alltid ha med mig papper, dels för toalettbesöken och dels för att använda på restauranger eftersom ”hål-i-väggen”-restauranger som ofta har väldigt god mat, inte erbjuder servetter. Det var också i Kina som jag började ha med mig handsprit hela tiden, dels för att använda efter toalettbesök men också före och efter restaurangbesök, framförallt innan. Kina är tyvärr inte det renaste landet och därför är det väldigt skönt att ha handsprit med sig.

Jag försökte ofta undvika att gå på allmänna toaletter utan smet istället in på ett finare hotell och lånade toaletten. Det var super eftersom det oftast fanns både toalettpapper, rinnande vatten och tvål. Vi kallade det för ”lyx-kiss”.

Ni som varit i Kina eller är just nu i Kina – hur gör ni med toalettbesöken? Lyx-kissar ni också? 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.