1
Skrivet den 12 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Toppmöte avslutas med besked om marknadens avgörande roll

Det var efter fyra dagar bakom stängda dörrar som partiets 18:e centralkommitté till slut sent på tisdagen kinesisk tid gick ut och presenterade de ramar för reformer som kommer vara centrala för Kinas politik de kommande tio åren.

De officiella kommunikéerna släpptes i vanlig ordning av den statliga nyhetsbyrån Xinhua, någon presskonferens med ledarna själva var det naturligtvis inte tal om.

Likt många spekulationer gjort gällande så är det tydligt att ekonomin fått stort utrymme i de reformer som nu presenterats.

Med en symbolik som inte bör underskattas berör den första kommunikén marknadsekonomin, och nödvändigheten att låta marknadskrafter ta en avgörande roll i det kinesiska samhällets fördelning av sina resurser. Xinhua understryker att detta är en policyskiftning gentemot tidigare definition:

China will deepen its economic reform to ensure that the market will play a “decisive” role in allocating resources, according to a communique issued after the third plenary session of the 18th CPC Central Committee, which closed here Tuesday.

Market had been often defined as a “basic” role in allocating resources since the country decided to build a socialist market economy in 1992.

Staten kommer ta ett steg tillbaka för att låta marknaden få ta större utrymme och privata företag kommer låtas agera mera ostört. Däremot ska den offentliga sektorns “dominans” upprätthållas.

Den kontroversiella frågan om de statsägda företagens roll i ekonomin nämns kort i dessa första rapporter, de ska “efterfölja modern företagspraktik för att gynnar en hälsosam utveckling i den icke-offentliga sektorn.”

Partiet poängterar att reformarbetet är livsviktigt för Kina. I en artikel publicerad av Xinhua tidigare under måndagen skrev nyhetsbyrån att Kina måste reformera sig för att överleva, för att ”vinna”.

Frågan är vem de anser sig slåss emot? Kanske USA, kanske resten av västvärlden, kanske syftas det till inrikespolitiska utmaningar.

För att genomföra reformerna de kommande tio åren bestämdes också på tredje plenumet att inrätta en särskild kommitté som organiseras under Centralkommittén och som kommer ha ansvar för att driva igenom reformer.

Detta nya organ har potential att bli ett mäktigt maktcentrum och kan komma att ta över delar av det arbete som utförs av det gamla planeringskommissionen, numera kallat den Nationella kommissionen för utveckling och reform.

Med bakgrund av senaste tidens attentat, som självmordsdådet vid Tiananmen och bombdådet i Shanxi, är det intressant att notera att en ny säkerhetskommitté ska bildas med ansvar för den nationella säkerheten.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter