0
Skrivet den 23 maj, 2015 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Trafiksäkerhet i fokus vid svensk-kinesiskt möte

trafiksäkerhet

Yang Chuantang

Den kinesiske transporministern Yang Chuantang var på besök i Göteborg för att diskutera trafiksäkerhet under måndagen den 18:e maj. Kina är ett av världens trafikfarligaste land, med ett estimerat dödsantal av WHO på 276 000 personer under 2010 (Kinas egen statistik är bristfällig). Per dag blir det ca 750 personer, vilket kan motsvaras mot Sverige där det dog 275 personer i trafikolyckor 2014.

För att råda bot på problematiken kring de höga dödstalen i trafiken har Kina nyligen infört nya direktiv kring säkerhet i trafiken. Ett annat initiativ förs faktiskt i samverkan med Sverige. Sedan år 2012 finns det ett svensk-kinesiskt forskningscentrum i Peking som helt fokuserar på trafiksäkerhet. Båda länderna är med och stöttar denna forskning monetärt, där en förlängning av samarbetet bekräftades under måndagen. Avtalet inkluderade även en breddning, vilket i framtiden även skall komma inkludera järnväg. Kina har idag världens största nät av höghastighetsbanor, vilket svenska regeringen är mycket intresserade av. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har gått ut med att hon vill skapa en liknande linje mellan Stockholm och Göteborg, som den som finns mellan Peking och Shanghai.

Vad anser du om trafiksäkerheten i Kina? Har du varit med om någon olycka/krock själv vid din vistelse i Kina? Kommentera gärna nedan eller skriv till info@motkina.se


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!