0
Skrivet den 9 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Tredje plenum öppnar i Beijing

Idag öppnar Kinas kommunistpartis artonde centralkommitté sitt tredje stormöte, eller plenum, sedan maktskiftet förra året. Mötet hålls 9-12 november i Folkets stora sal i regeringsbyggnaden Zhongnanhai.

Folkets dagblad skriver att detta är en “ny historisk startpunkt” och att trots att gissningarna om vilka frågor som kommer dominera under plenumet går isär har det alla en sak gemensam: de är fulla av förväntan inför Kinas framtid.

Wall Street Journal har en sida tillägnad det tredje plenumet med statistik som förklarar fyra frågor tidningen tror kommer tas upp under mötet: urbanisering, finanspolitik, finanssektorn och de statsägda företagen.

Som även VFL skrivit tidigare är förväntningarna stora inför partimötet, framför allt vad gäller ekonomisk reform. Samtidigt gäller det att komma ihåg att partiet sannolikt inte kommer presentera några detaljerade handlingsplaner under plenumet, snarare kommer vi få höra allmänna riktlinjer som ger en aning om vilka som kommer vara partiets nyckelfrågor under de närmaste åren.

Skälet till att det tredje plenumet får så mycket uppmärksamhet är till stor del på grund av historiska föregångare. Tidigare tredje plenum — som det berömda tredje plenumet 1978 som ses som början på Deng Xiaopings reformer — har i efterhand kommit att ses som vändpunkter i kommunistpartiets politik.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter