3
Skrivet den 2 juli, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Turist i Kina – se upp för att bli lurad!

Vi var ute och skulle äta mat – jag och min mamma. Vi gick till ett av våra vanliga gator för att avnjuta lite kinesisk street food. När vi hade ätit färdig och började gå hemåt igen blev vi stannade av en man med goda engelskakunskaper. Han började med att säga hej. Vi fortsatte vidare. Därefter började han följa efter och prata med oss. Sa att han var reporter och skrev om gatumat. Han visade därefter upp ett intyg på att han arbetar som journalist – i alla fall menade han på att den passliknande boken påvisade det. Han började fråga oss frågor om gatumat i Kina och plötsligt fick jag en konstig känsla i kroppen. Jag tänkte på den gången jag och min sambo blev lurade i Peking.

Den här gången var det inte samma sak. Han frågade aldrig om vi skulle följa med någonstans, utan ställde lite frågor och när allt var klart gick vi iväg. Men efter min Peking-upplevelse blir jag alltid misstänksam när kineser som kan ypperlig engelska kommer fram och pratar med mig, för jag tror alltid de skall lura mig – ibland har jag rätt och ibland fel.

Samma sak hände här om dagen när vi var nära People Square – ett av de mest turisttäta platserna i Shanghai. En kinesisk tjej står med sin mobil och skall ta kort på sin kompis när vi går förbi. Då frågar hon om vi kan ta kort på dem tillsammans, såklart ställer vi upp, men misstänksamheten kom direkt. Efter korten är tagna börjar tjejen ställa frågor – även hon kan väldigt bra engelska. Hon frågar varifrån vi kommer och vet exakt vilket land Sverige är. Jag säger att vi måste gå och rusar iväg.

Min kollega blev utsatt för samma trick. Kalaset slutade på närmare 2000 sek.

Min kollega blev utsatt för samma trick. Han blev ombedd att ta ett kort och blev därefter medbjuden till ett teställe. Kalaset slutade på närmare 2000 sek. Dessa två händelser i Shanghai gjorde mig inte fattigare, men desto mer uppmärksam. Många säger att de känner sig trygga i Kina – jag instämmer, men att vara turist kan bli en dyr historia. Så håll ögonen och öronen uppmärksamma – särskilt om ni befinner er i de turisttäta områdena.

Jag vill dock göra klart att inte alla kineser vill lura turister. Många ser turism som en inkomstkälla för landet och uppskattar att Kina är ett attraktivt land att besöka, men det finns alltså dem som försöker och kanske till och med är tvungna att göra en slant på oss blåögda västerlänningar för att få mat på bordet. Det är alltså någonting som man som turist i Kina bör vara uppmärksam på. Trots detta så är Kina ett fantastiskt land att besöka – glöm inte det!

photoStreetfood i Shanghai


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.