0
Skrivet den 11 maj, 2014 av Bairuilong i Blogg
 
 

Två kvinnor betyder Krig?

Det kinesiska tecknet för ”krig” föreställer två kvinnor under samma tak.

Visst är det så? Eller? Denna ”sanning” finns att hitta på flera språk om man googlar lite, och personligen hörde jag det även innan internet blev den huvudsakliga informationskällan för denna typ av ”fakta”.

Idag vill jag gå ut med att säga ”Nej, det är rent skitsnack.” Det är en faktoid. Det finns i själva verket flera olika kinesiska skrivtecken för krig: (战争, 争斗 ,战, 仗), men inget av dem har någon koppling till något kvinnligt. Radikalen som ingår i alla ”kvinnliga” ord är ”女”

Däremot så finns det ett tecken med EN kvinna under ett tak. Det är 安 som betyder fred, lugn, ro, säkerhet etc.

Troligen har skrönan uppkommit genom att någon (en man?) har skämtat i stil med:”Jaha – Om en kvinna under att tak betyder fred, då lär ju två kvinnor under samma tak betyda krig” …och sedan har det blivit en ”sanning”. Detta är dock bara min gissning.

Dock går det att återfinna när man talar om kvinnor ur det lite mindre smickrande faktumet att tecknet med två kvinnliga radikaler (utan tak)  奻 betyder gräla och att tecknet med tre kvinnliga radikaler 姦 betyder falskhet, otukt eller äktenskapsbrott.Krig

 

Så här skulle det påstådda Kinesiska skrivtecknet för Krig se ut enligt skrönorna, men nej – detta skrivtecken existerar inte!


Bairuilong

 
42 årig ingenjör med stort intresse för Kina. Har bott flera år i Beijing men har nu flyttat tillbaka till Sverige igen och driver bolaget Bairuilong AB