0
Skrivet den 27 augusti, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Ungdoms OS i Nanjing 2014


CCTVs valda ”Wonderful Moments” från öppningsceremonin

Den 28:e augusti avslutas YOG i Nanjing, denna års upplaga av ungdoms OS. YOG hålls för tredje gången någonsin för ungdomar mellan 15-18 år som tävlar i 28 stycken olika idrotter och 222 grenar. I år hålls mästerskapen i kinesiska 8 miljoners staden Nanjing, Jiangsu provinsen och arbetet med OS har varit pågående sedan det stod klart i februari 2010 att Nanjing blivit vald att anordna mästerskapen. Den första sommarupplagan av YOG hölls i Singapore 2010 och då deltog 205 länder.

Nytt för i år har momenten i rugby och golf varit och tur var väl det för både Sveriges och Kinas del. I golf lyckades Sverige nämligen knipa åt sig  guld i golf för svenska teamet Markus Kihult och Linnea Ström och ett individuellt silver till Kihult och Kinas damlag i rugby lyckades med att knipa åt sig ett brons.

Tilltaget gjorde att Nigeria valde att inte fortsätta sin medverkan i spelen..

Vid sidan av tävlingarna hålls varje dag aktiviteter och seminarium som de tävlande ungdomarna får delta i där de undervisas och talar om olympiska värden, kulturella skillnader och sociala utmaningar. YOG påtalar på hemsidan att syftet med spelen inte enbart är att sprida den olympiska andan och att uppmuntra till idrott, utan även att boosta självförtroende, förståelse för andra kulturer och att skapa en medvetenhet kring miljötänk och sund livsstil. Allt i enlighet med den inte helt otippade sloganen ”Share the Games, Share our Dreams” (分享青春, 共筑未来).

Men det är inte alla som har fått vara med och dela drömmen. Tidigare meddelade YOG att alla tävlande ungdomar från Nigeria skulle sättas i karantän för att undvika eventuell spridning av Ebola-viruset, trots att alla deltagare testade negativt. Tilltaget gjorde att Nigeria valde att inte fortsätta sin medverkan i spelen. Även Sierra Leone och Liberia valde att dra sig ur tävlingen. Ur det drabbade området har enbart Guinea valt att fortsätta sin medverkan.

Kina har hittills presterat bra i gymnastik (2 guld, 2 silver, 1 brons), löpning (6 guld, 1 brons), simning (10 guld, 5 silver, 1 brons) , bordtennis (3 guld), simhopp (4 guld) och till dagens datum fått ihop en total mängd av 38 guld, 11 silver och 13 brons och leder faktiskt den totala medaljligan i mästerskapen med en total mängd a 62 vunna medaljer.

För Sveriges del har det hittills blivit 6 medaljer; brons i boxning till svenska Agnes Alexiusson, brons till Åsa Linde och silver till Linus Islas Flygare i fäktning, brons i damlaget i handboll samt de två medaljerna i golf nämnda ovan. För att se alla resultat i tävlingarna KLICKA HÄR.

Nästa ungdoms OS för vintersporter kommer att hållas i Lillehammer, Norge, år 2016. Sommaren 2018 väntar nästa sommar OS för ungdomarna, då i Buenos Aires, Argentina.

Mer information:
Svenska OS teamets FACEBOOKALBUM
Svenska Olympiska föreningens YOG-sida
YOGs OFFICIELLA HEMSIDA
YOGs OFFICIELLA FACEBOOKSIDA
OFFICIELLA YOUTUBE-kanalen (se tävlingarna i efterhand)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.