1
Skrivet den 21 augusti, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Uppfinniga kineser

Att kineserna uppfann stor del av våra vardagliga prylar och bekvämligheter visste du säkert. Man brukar tala om ”the big 4”: Papper, tryckkonsten, krut och kompassen. Utöver det känner de flesta till att de uppfann porslin, siden, fyrverkeri och nudlar. Men det finns en hel uppsjö kinesiska uppfinningar som vi tar för givet.

  • Gaffeln – Faktum är att kineserna använde gaffel före det att de använde pinnar. Gafflar har hittats i flera delar av Kina i utgrävningar och de användes för att äta precis som vi gör idag. Sedan kom pinnarna och tog över, fast det är för ca 3000 år sedan..
  • Salt – Kineserna hade metoder för att producera salt så tidigt som 6000 BC. Dock är det något omtvistat huruvida kineserna var först med salt som sådant, då det är många kulturer som vill ta åt sig den äran.
  • Tandborsten – Folk har rengjort sina tänder på allt möjliga sätt under historien, men kineserna var först med tandborsten i den form vi är vana vid idag. Då använde man djurhår (typ hästsvans) för att fästa i ben och borsta tänderna med.
  • Fiskespöet – Folk har ju fiskat i alla årtusenden, men principen att använda spinnrullar vid fiske var kineserna först med. Det finns bilder på fiskespön där fisken vevas in så tidigt som 1100 AD i Kina, medan detta inte används aktivt i väst förrän nästan 600 år senare.
  • Nagellack – Nagellacket, eller att måla naglarna med färg, härstammar också från Kina. För 5000 år sen använde de äggvita, bivax och gelatin blandat med färgpigment. Populära färger var svart och rött (inte långt från dagens mode) och bland kejsarhoven använde de guld och silver.
  • Toalettpapper – Med tanke på de mardrömmar man kan få från vissa kinesiska toaletter kan det vara förvånande att toalettpappret är deras uppfinning. Men det är sant. Uppgifter från 1300 talet visar på att så mycket som 10 miljoner paket toalettpapper hade producerats i Zhejiang provincen fram tills dess. Mer om papper kan du läsa bland de stora fyra.
  • Te – fast det visste ni kanske redan? Mer om det kan du läsa här

Och det här är bara början. Vilken är mest överraskande?


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.