0
Skrivet den 27 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

USA skickar bombplan över kinesisk luftförsvarszon

USA har skickat ett par bombflygplan av modellen B-52 genom kinesisk luftförsvarszon, rapporterar flera medier under onsdagsmorgonen.

De två flygplanen lyfte från flygbasen Andersen på Stillahavsön Guam och flög 2400 kilometer i nordvästlig riktning för att komma in i zonen. USA bröt avsiktligen de regler Kina har satt upp genom att inte i förhand informera den kinesiska sidan om flygrutten.

De två bombflygplanen var obestyckade och flygrutten var en del av en sedan tidigare planerad militärövning.

Kina har varnat andra länder från att flyga in i luftförsvarszonen och har sagt att de kan komma att ta till försvarsåtgärder mot de som utan tillåtelse flyger in i zonen. Inga åtgärder riktades emellertid mot de amerikanska bombplanen som inte ens kontaktades av den kinesiska militären.

Försvarsministeriet har under morgonen skrivit till Wall Street Journal att det kinesiska försvaret observerade och identifierade de båda flygplanen.

I en relaterad händelse har två av Japans största flygbolag — Japan Airlines och ANA — hörsammat den japanska regeringens uppmaning att inte informera Kina om flygrutter som går genom zonen, skriver Asahi Shimbun.

Luftförsvarszonen upprättades av Kina på lördagen (VFL 24 november) och täcker in den omtvistade ögruppen Diaoyu/Senkaku. Reglerna Kina satt upp säger att alla flyg som beträder området måste identifiera sig till och ställa sig under kinesiska myndigheters auktoritet, alternativt riskera försvarsåtgärder.


vflnyheter