0
Skrivet den 1 september, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Boktipset – Utländska Babes i Beijing

Utländska Babes i BeijingRachel DeWoskin landade som 21-åring i Peking år 1994, där hon ville prova lyckan som konsult på ett PR företag. Av en slump får hon rollen som den förföriska och frispråkiga Jiexi i ”Yang Niu Zai Beijing” (妞在北) – ”Utländska Babes i Beijing”, ett patriotiskt drama om kärlek mellan olika kulturer. Serien blev en mostersuccé och sågs av 600 miljoner kineser på bästa sändningstid, och kom att sätta prägel på hur Kina skulle se utlänningar under hela 90-talet, kanske ännu längre tid än så.

20 år senare skriver DeWoskin om sina erfarenheter bakom kameran och om känslan att stå mellan två kulturer i en tid där diplomatiska relationer mellan USA och Kina var spända. Hon berättar om personerna som fanns i hennes närhet. Om den ständigt kedjerökande chefen Charlotte som bott i Beijing för evigt men inte talar ett endaste ord kinesiska, om kinesiska Anna som fått klara sig själv sedan hon var 12 år och anses vara för vild och för västerländsk för sitt eget bästa, om hennes mystiska älskare Zhou Wen som både älskar och hatar det moderna Kina på samma gång.

Av första anblicken att döma är det lätt att avfärda DeWoskins bok som en chick flick någonstans mellan Sex and The City och Bridget Jones, men stundtals är hon så klok och insiktsfull att hennes ord och formuleringar bränner sig fast. Ibland blir skildringen lika virrig som världen hon lever i, ändå så kan jag inte lägga ned boken. Tonen är skarp och rolig och storyn lyckas trots kaoset ändå hänga ihop, med manuset till Utländska Babes i Beijing som utgångspunkt. Den utmanar ideal och stereotyper och beskriver ett Peking och ett Kina mitt i förändringens tid.

KLICKA HÄR om du vill kika lite på orginalserien, ljudet är dåligt, men det ger ändå en ganska bra blick om vad det handlar om. Som tur är har jag precis fått nys på att boken Utländska babes i Beijing, nu skall filmatiseras. Personligen kan jag inte vänta till dess.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.