0
Skrivet den 29 april, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Utlandssvenskar – deklarera innan 5e maj!

Egentligen är jag livrädd för att jinxa, men jag tänker ändå säga det. Vårvärmen är äntligen här! Förra gången jag yttrade orden, redan för några veckor sedan, och vi skulle ha grillpremiär på min nya terrass började det snöa precis när vi dragit igång grillen här i min nya stad, ca 30 min från Oslo. Nu hoppas jag innerligt på att turen håller lite längre den här gången.

Våren är efterlängtad. Körsbärsblommor slår ut överallt. I Göteborg som jag gjorde en blixtvisit till i helgen har de tunga vinterjackorna bytts ut mot svala mönstrade längder. I Beijing har min oas i shufus ölträdgård precis öppnat upp på BLCUs campus. Idag såg jag årets första citronfjäril. Nu är den verkligen här.

Vad som inte är fullt lika roligt är att deklarationen skall in och det är dit jag egentligen tänker komma. I år, läser jag på svenska ambassaden i Beijings hemsida, gäller nämligen nya regler för hur utlandssvenskar skall deklarera från utlandet. Tidigare har utlandssvenskar inte behövt deklarera förrän i slutet av maj, men i år skall den vara inne redan den 5:e maj.

praktik på svenska ambassadenDet enklaste sättet att deklarera från utlandet, menar Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och citerad i tidigare nämnd notis, är att deklarera elektroniskt. ”Då undviker man onödiga summeringsfel och riskerar inte att deklarationen kommer bort. Glöm inte att anmäla bankkonto och se till att Skatteverket har en aktuell adress.”

I notisen påtalas även att bara för att man deklarerat i landet som man befinner sig i betyder detta inte att man inte måste deklarera i Sverige. Detta gäller t.ex. om man hyrt ut eller sålt en fastighet alternativt äger aktier.

För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen. Från utlandet nås Skatteupplysningen på tel. +46-8-564 851 60


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.