0
Skrivet den 4 juni, 2015 av Louise Granath i Blogg
 
 

Vad är en qipao?

Härom veckan var jag och min norska partner in crime Tonje på Shanghais tailor market- South Bund Fabric Market, jag för att sy upp en klänning tills det att jag åker hem till Sverige på bröllop i maj och Tonje för att sy om sin qipao då hon ska på kinesiskt bröllop senare i mars.

Qipao

Qipao (旗袍) är benämningen på en mycket traditionell kinesisk klänning. Klänningen har rötter så långt tillbaka som till 1600-talet och Manchuernas styre i Kina under Qing dynastin. Manchuerna delades in enligt ett system kallat åtta fänikorna/åtta baneren i vilket även Hankineserna och Mongolerna senare delades in i de också. Den traditionella klänningen som Manchuernas kvinnor klädde sig i på den tiden, qipao, var en lössittande och heltäckande vardagsklänning som bars mer eller mindre dagligen. När Hankineserna och Mongolerna också fördes in i systemet tvingades även de att bära den traditionella qipao:en, eller den manliga motsvarigheten changpao (長袍).

QipaoDagens qipao har moderniserats och känns framför allt igen från modet i 1920-talets Shanghai och de qipao som dåtidens societetsdamer klädde sig i. Qipao är idag en väldigt uppklädd och formel klädsel som ofta bärs på bröllop (både av gäster och bruden själv, som ofta bär tre olika klänningar varav en qipao under bröllopet), fester eller andra speciella sammankomster.

Dagens qipao är figursydd, längden variera men vanligast är att den är lång ner till marken eller går ungefär till knät med sprunn på en eller båda sidorna. De finns i alla tänkbara färger och ofta utsmyckade med vackert broderade detaljer. Att bära en qipao anses mycket sensuellt, kvinnligt och sofistikerat. Det finns fortfarande en manlig version av qipao:en som idag heter changshan (长衫).

Vill ni följa Tonje som bloggar för norska Dagens Næringsliv klickar ni här.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.