2
Skrivet den 19 juni, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Vad äter kineserna till frukost egentligen?

Kinesernas relation till dagens första måltid skiljer sig mycket från den vi har i Sverige. I Sverige är frukosten helgonförklarad. Ja, i min familj är den åtminstone det. Det går att sitta i timmar med nybryggt kaffe över en tidning en söndagsförmiddag. Här i Kina har jag inte stött på någon sådan tradition. Det skall gå snabbt, ja, till och med på söndagar. Ofta hinner matens temperatur inte ens gå över från bränna-tungan-het till ätbar innan allting är uppätet. Ja, så fort går det faktiskt!!

Det finns också en helt annan tradition till att äta frukost ute, snarare än att äta den hemma. Det finns såklart de som hastar i sig någonting innan de lämnar huset, men det finns en helt annan marknad och efterfrågan från de som vill äta ute. Är man ute tidigt, någon gång efter 5 när de börjar vakna upp, är det vanligt att se hur hela gator fylls av frukost-försäljare som försvinner igen och lämnar gatan öde efter 8-9 när kineserna har börjat jobba. Det finns även en hel del restauranger som öppnar tidigt och serverar frukost. Dessa ställen är svåra att missa. Frukostsugna kineser står i ringlande köer för att kunna slänga i sig någon av de handfull rätter som just den restaurangen serverar. Oftast handlar det just om en eller två rätter som går att välja mellan. Här i Kunming serveras alltid en rätt med färsk toufu, mynta, risnudlarna som är populära just här – mixian blandat i en sichuan-peppar sås. Mums!

Vad äter de till frukost då? Kina är ett stort land. De flesta platser i Kina delar inte exakt samma matkultur. Men generellt sätt så går det att säga att till frukost så äter t.ex. ris tillsammans med grönsaker, fisk eller kött, en slags vattning grötmassa ofta med kött eller grönsaker i, soppa eller nudlar. Till detta dricks varm soyamjölk. Jag har fått uppfattningen av att de faktiskt inte dricker så mycket te till frukost. Riktigt kaffe skall vi inte ens prata om. Till skillnad från oss så äter de alltså inte lika mycket mjölkprodukter, dricker inte lika mycket juice och äter inte heller bröd på samma sätt som vi gör. Mörkt bröd är nästan omöjligt att hitta, men det går att köpa ljust sockervaddsbröd i bagerierna och  mataffärerna, men de borde nog snarare räknas som ”bakverk” då de allt som oftast dyker upp en suprisefyllning av grädde eller majonnäs i själva brödet. Mums!

Väljer man att äta frukost på gatan finns det en uppsjö av diverse friterade stänger, degbullar, pannkakor, potatis, nudlar, jiaozi, baoizi, grillade spett, te-ägg, grillad tofu etc. att välja mellan.

frukost

En man friterar youtiao (油条)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.