2
Skrivet den 24 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Vad gör Carl Bildt i Kina?

Det var i början av veckan som utrikesminister Carl Bildt landade i Shanghai för att bland annat ta del i konferensen ”Stockholm China Forum.” Carl Bildt stannar i Kina till onsdag den 26:e, rapporterat bland annat hos MotKina tidigare i veckan, innan han åker vidare mot Tokyo, Japan. Stockholm China Forum är en konferens där akademiker, politiker och diplomater från Europa, Nordamerika och Kina samlas 2 gånger per år för att diskutera utvecklingen i Kina och den omgivande regionen. Under konferensen medverkade bland annat Bildt i en paneldiskussion om de strategiska relationerna mellan Kina, Europa och USA, där Bildt bidrog med det europeiska perspektivet. Enligt Bildts engelska twitterkonto är han mycket nöjd med hur konferensen fortlöpte.

cb

Även om Bildt är i Kina för att ”ägna mig åt relationerna med Kina” som Bildt själv skrev på sin blogg, har utvecklingen i Ukraina under den senaste veckan givits hög prioritet. Undertecknad menar förstås inte att på något sätt underminera utvecklingen i Ukraina, men påtalar en oro från min sida att Bildt kanske inte kommer att vara lika närvarande i diskussionerna om Kina som man skulle kunna hoppas på. Innan Bildt lämnade för Kina twittrade han om att han ”tyvärr” skulle spendera några dagar i Kina och att han därför inte skulle kunna twittra. Vad jag funderar främst över när jag läste kommentaren var om Bildt menade det som en riktad en känga eller om han bara muttrade över att han inte kommer att få kunna använda Twitter.

carl bildt om kinaVad som också är intressant är att han inte verkar ha någon koll på att även WordPress, som han bloggar via, också är spärrad av censuren. Nu verkar det dock som att någon har visat Bildt vad en VPN är och Bildt uppdaterar som vanligt flitigt via både blogg, det engelska twitter-kontot, det svenska twitter-kontot och även via den svenska ambassadens Weibo-konto som han tagit över under besöket.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.