0
Skrivet den 7 september, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Vad handlar ”Kinaaffären” om?

Först kom ”Saudiaffären” i mars 2012 och nu i början av september kom uppföljaren, den så kallade ”Kinaaffären” efter Svt:s Uppdrag Gransknings avslöjande.

Kinaaffären handlar om Totalförsvarets forskningsinstitut, FOIs, planerade affär av en potentiellt militär programvara, dataprogrammet ”Edge” till Kina trots det 25 år gamla vapenembargot mot Kina som EU beslutade om 1989. Ännu mer kontroversiellt blir avslöjandet då interna dokument och mötesprotokoll tycks peka på att Kungliga Tekniska Högskolan medvetet har använts av FOI som en så kallad ”bulvan” för att möjliggöra affären.

Inte helt oväntat kastas nu beskyllningarna hit och dit mellan politiker, FOIs tjänstemän och KTH samtidigt som ingen vill kännas vid att den vetat eller godkänt något kring affären. Ändå ligger sedan i mars i år ett avtal klart för underskrift på kinesernas bord, ett avtal som ännu inte skrivits på.

Svaret på vad som är sant och vem som i så fall är ansvarig lär vi dödliga få vänta på, men mer info om vad som skrivits i media de senaste dagarna hittar du här:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19468895.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5957307
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5956359
http://www.svt.se/ug/forsvarsmakten-gav-klartecken-till-kinaaffaren
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kina-affaren_3881434.svd
http://www.unt.se/omvarld/nya-bevis-kring-kinaaffar-3339108.aspx


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.