0
Skrivet den 6 december, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Vad jag saknar mest med Kina (just nu)

saknar mest med Kina

Ibland kan jag tänkta tillbaka på den tiden när jag pluggade i Kina och det finns många saker som jag saknar med att bo där. Samtidigt som det finns många saker som gör att jag faktiskt numera (eller skall jag skriva för tillfället?) bor i Sverige. Här kommer en spontan lista på vad jag saknar mest med Kina (just nu):

  • Maten! – jag älskar kinesisk mat och då menar jag riktig kinamat, inte sådan kinamat som man hittar på kinakrogar här i Sverige utan rätter som Gong Bao ji jing, stekta nudlar, riktigt goda jiaozi och pekinganka.
  • Kinesiska priser – att kunna gå ut och köpa kinesisk frukost för en femma, en Cola för 2,50 sek eller varför inte en öl för 4 kr?  Samtidigt som jag i Kina längtade så innerligt efter att laga mat hemma och slippa gå ut och äta hela tiden, så saknar jag att man faktiskt kunde gå ut och äta riktigt god mat för en billig peng. När jag pluggade i Kina bodde vi i ett dorm där vi var 17 personer som delade på ett kylskåp och en tvättmaskin (som förövrigt endast tvättade i iskallt vatten). Igen spis eller någon form av kök hade vi så det blev till att köpa mat ute – varje dag.
  • Glasögonshopping – Jag är en glasögonmänniska och jag gillar att kunna variera. Att kunna åka till glasögonmarknaden och köpa sig några glasögon för 100 kr styck är inget man kan göra här hemma i Sverige. Här kostar ju bågar och glas lika mycket som en resa och boende i Kina gör tillsammans.
  • Alla oväntade inslag – i Kina vet man aldrig vad som kommer hända under dagen. Sätter du dig på bussen eller går en promenad kan vad som helst hända. Mycket är oförutsägbart och detta gör tillvaron lite roligare.
  •  Lättillgängligheten till att hitta på saker – I Beijing finns det alltid saker att göra. Allt från sevärdheter i form av rena turistattraktioner och shopping till de fantastiska parkerna och åka på upptäcksfärd till nya delar av staden. I en storstad som Beijing eller Shanghai finns det alltid saker att hitta på. Dessutom fanns det alltid event och tillställningar både för oss utisar och kineser.

Jag kommer säkerligen komma på andra saker som jag saknar, för jag kan lova att det finns mer, men just nu tänker jag på dessa.

Ni som har bott i Kina tidigare, vad saknar ni? Berätta! Sofia skrev för ett tag sedan en liknande lista, läs hennes lista här!


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.