3
Skrivet den 10 juni, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Vågar man verkligen äta mat från gatustånd eller hål i väggen i Kina?

5421696374_a5abd8bcf0_b

Vi har fått frågan ett flertal gånger och vad svarar man på den? Jag själv skulle säga javisst det vågar man. Min sambo skulle förmodligen svara nej på frågan, i alla fall första gången han besökte Kina. Och så är det nog, första gången man besöker ett land som gör på ett annat sätt känns det lite ovant och nästan lite läskigt. Att köpa mat från en vagn som rullar runt i staden känns inte helt likt hur vi handlar take-away i Sverige. Mat som man aldrig tidigare har sätt säljs på de rullande vagnarna och hålen i väggen – men oftast är det väldigt, väldigt god mat. Många gånger godare än på flashiga restauranger.

Men så kommer den eviga debatten om man kan lita på att maten är okej. Jag har många, många gånger köpt mat från vagnar och hål i väggen och har inte haft några problem, inte vad jag minns. Åker man till ett land som Kina så kan man ju faktiskt välja vart man vill äta. Litar du inte på vagn-maten, gå då till restaurangen runt hörnet. Men jag skulle inte säga att du kan lita mer på den restaurangen än hålet i väggen bredvid. Tänk regeln ”om det är kö är maten bra”. För ingen annan skulle vänta i kö om de räknar med att bli sjuka.

 

Det finns och kommer alltid finnas bluffare som tar alla knep som går för att tjäna lite extra pengar. De finns i Sverige lika väl som man hittar dem i Kina. Sist hade vi ju Ica-skandalen där köttfärs såldes med en ny etikett och nytt datum.

Kanske sker det fler incidenter i Kina, det vet jag inte men det man bör tänka på är att landet är stort, väldigt stort. En ”liten” stad har ofta lika stor befolkningsmängd som hela Sverige. Ja, vi har sett exempel på vagnar som plockat upp olja från brunnen – inte jätteroligt att se, men bra att det uppmärksammas. På så sätt kanske det inte händer igen.

Kanske beror vissa av de här incidenterna på att det inte finns lika mycket restriktioner i Kina som i Sverige som gör att maten kontrolleras mer frekvent. Vi har troligen även mer lagar och regler som reglerar maten som vi äter.

Jag vågar inte råda er att äta mat överallt från vagnar och hål i väggen. Det kanske jag kommer få äta upp en dag men jag skulle säga såhär, testa en gång, känns det jätteläskigt, ät inte där igen. Men om du åker till ett land som Kina, försök öppna sinnena, våga testa ny mat, nya smaker, vare sig det är i ett hål i väggen eller på en finare restaurang. Det viktiga är att du känner att du gör precis så som du vill. Man måste inte äta mat från en gatuvagn bara för att alla andra gör det.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.