1
Skrivet den 17 oktober, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Varför har Kina bara en tidszon?

tidszon

Kinas tid i jämförelse med longitud.

Visst är det lite underligt att Kina som är så stort land med en population på över 1,3 miljarder människor och en yta på  9,6 miljoner km² enbart använder EN tidszon! Kina är ju faktiskt det tredje största landet i hela världen, i topp ligger Ryssland, med en yta på 17 miljoner km², därefter kommer Kanada och sedan kommer Kina. Sveriges yta däremot mäter bara 450 000 km² stor – det är nästan 1/20 av Kinas yta. Med sina 10,18 km² är Europas yta ungefär likvärdig med Kinas – men Europa har 6 tidszoner (exkluderat sommartid) och Kina har endast en.

Visserligen så är det ju enkelt att veta vad klockan är när man reser runt, men hur kommer det sig att Kina bara blivit indelad i en tidszon? Och har det alltid varit så? 

Nej, faktum är att år 1912 delades Kina faktiskt in i 5 olika tidszoner, som blev godkända år 1939.

  1. Kunlun (GMT+5.5)
  2. Sinkiang-Tibet (GMT+6)
  3. Kansu-Szechuan (GMT+7)
  4. Chungyuan (GMT+8)
  5. Changpai (GMT+8.5)

Men vad hände sen? Bara 10 år senare, år 1949 när kommunisterna precis hade vunnit det kinesiska inbördeskriget med Mao Zedong i spetsen, infördes systemet med endast en tidszon. Att man tog detta beslut berodde på att man ville etablera en auktoritet och framhäva den nyutnämnda Folkrepubliken som en enad enhet, vilket var långt ifrån sanningen efter 20 år av krig, dessutom tog man beslutet för att strömlinjeforma Kina som ett land. Detta var alltså ett högst politiskt drag från kommunistpartiets sida.

Att använda en tidszon innebär tyvärr vissa nackdelar, bland annat att solen t.ex. i Tibet eller Xinjiang ibland inte går upp förrän klockan 10 på morgonen. Inofficiellt har detta faktiskt lett till att de använder sig av GMT +6 istället lokalt, men detta är dock inte så uppskattat av partiet. 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.