2
Skrivet den 20 maj, 2014 av Louise Granath i Nyheter
 
 

Världens solcellstillverkare finns i Kina

solcellerMarknadsanalysföretaget IHS nya rapport visar att världens solcellstillverkare finns i Kina. Efter en genomgång av förra årets produktion av solceller står det klart att sju av världens tio största solcellstillverkare i världen har sitt huvudkontor eller huvuddelen av sin sin verksamhet i Kina. Toppar listan gör det kinesiska bolaget Yingli Green Energy.

Kineserna är utan konkurrens störst på tillverkning av solceller, och det ska väl tilläggas att det faktiskt varit det under en längre period. Under 2013 låg de kinesiska bolagens marknadsandel på 58 procent, vilket kan jämföras med 2012 (59 procent) och 2011 (57 procent). Det är alltså tydligt att de kinesiska företagens relativa tillväxttakt stannat av under de senaste åren och efterfrågan på den inhemska kinesiska marknaden, som tog titeln som världens största marknad för solenergi 2013 och där regeringen har ett finger med i spelet och subventionerar solenergi, spås ha betydelse för att bolagen inte tappat mer.

Inte heller Europeiska eller Amerikanska företag växer relativt utan innehar marknadsandelar på 13 procent, respektive  9 procent för USA (vilket är ett tapp senan 2011, då 13 procent). Ett land där företagen i solcellsindustrin faktiskt tar andelar är Japan som ökade sin marknadsandel till 15 procent förra året. Go Asia!

Mer läsning:
http://www.finansliv.se/joeolsson/handelskrig-pa-gang-mellan-kina-och-eu/
http://www.finansliv.se/joeolsson/dags-att-kopa-kinesisk-gron-energi/
http://www.reuters.com/article/2014/01/23/us-china-solar-idUSBREA0M1VJ20140123
http://www.bloomberg.com/news/2013-12-02/u-nations-approve-pact-with-china-on-solar-panel-trade.html


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.