0
Skrivet den 10 november, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Xi Jinping – världens tredje mäktigaste person

xi jinpingI förra veckan publicerade FORBES sin lista på världens mäktigaste person baserat på maktutövning och tillgångar, där Xi Jinping blivit listad som världens tredje mäktigaste man. Listan består av 72 namn (ett för varje 100 miljoner människor på vår planet) och innehåller bland annat  17 statschefer och 39 företagschefer. I år är första gången som 2 kvinnor är med på topp 10.

Listan toppas av Vladimir Putin och Barack Obama, på tredje plats Xi Jinping, följt av påven Francis och Angela Merkel. På 13:e plats hittar vi även utrikesminister Li Keqiang och 30:e plats grundaren av Alibaba, Jack Ma. Totalt är 7 kineser listade.

FORBES hävdar i samband med placeringen att 61-åriga Xi Jinping är den mäktigaste kinesiska härskaren sedan Mao Zedong, och motiverar valet med att han, bara två år in som ledare över kommunistpartiet gått hårdare in i frågor som korruption, privatiserande reformer och säkerhetsallianser, än alla kinesiska ledare tidigare. Detta trots att Hu Jintao placerades på första plats 2010.

De lyfter också Xi Jinpings sätt att fånga medial uppmärksamhet, och hans sätt att bli en mer publik person för att komma närmare folket. I våras uppmärksammades bland annat Xi Jinpings besök vid baozi-kedjan Qingfeng som ledde till att ”the Xi combo” (6 fläsk Baozi, 1 grönsaksrätt och 1 friterad rätt med grislever) blev superpopulär på en dag. Givetvis kan också posten som ledare över världens största ekonomi, värderad till 17,6 triljoner dollar ha någonting med saken att göra.

Läs mer:
The World’s Most Powerful People – hela listan (Forbes 2014)
East Rises To Meet West: Most Powerful Asians 2014 (Forbes 11/05/2014)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.