0
Skrivet den 10 augusti, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Vart kommer te ifrån?

Själv är jag en trogen tedrickare. Jag dricker hellre te än kaffe. Helst grönt te, ännu hellre Oolong, men svart funkar också bra. Vi vet att te kommer från Kina. Det är väl allmänt känt? Men här är 10 andra saker om te som jag gissar att ni inte redan visste.

Tea_in_different_grade_of_fermentation

 

1. Te, enligt legenden, upptäcktes av kinesiska kejsaren Shen Nong, 3000 BC när torkade löv fall från träden ner i hans kokande vatten. Som en kinesisk version av Newton och hans äpple.

2. Världens äldsta levande te-träd finns i Yunnan och är mer än 3200 år gammalt.

3. Te innehåller koffein, inte lika mycket som kaffe, men tillräckligt för att göra dig pigg. Detta visste man redan under Qin dynastin (221 BC -206 BC) när man använde te som ”uppvakningsmedicin” för att hålla folk vakna. Det är först under Tang dynastin, 800 år senare som den började användas som en social dryck.

4. Boken Cha Jing (The Classics of Tea) är den första boken om te i historien. Den återberättar allt som fanns att berätta om te, i 10 kapitel. Allt från vilka redskap som bör användas till skörden och det sociala spelet. Den skrevs under Tang dynastin, någon gång runt 700 CE.

5. Det är lite oklart hur te tog sig till Europa, men den bästa gissningen är att en portugisisk präst fick med sig det hem efter att han hade besökt Kina 1590.

6. The kinesiska ordet för te är cha 茶. Man tror att tecknet är en modifikation från tu 荼, som betyder bitter växt.

7. I Kina anses det finnas fem typer av te: grönt te, svart te, oolong te, vitt te och mörkt te (efterfrementerat te, tex pu’er te) Märk att vad som anses vara svart i väst inte är svart i Kina och i väst har vi en tendens att dra grönt och oolong över en kam, vilket är otänkbart i Kina.

8. 38% av allt te i världen produceras i Kina. (Följt av 25% i Indien)

9. Världens dyraste te kan liknas vid världens dyraste kaffe. Uppe i bergen i Ya’an i Sichuan gödslas tebuskarna med det väldigt näringsrika bajset från små pandor. Ska du ha en liten kopp av detta få du räkna med 1 400 kr per kopp.

10. Te anses vara en av de ”sju nödvändiga” [komponenterna i livet] i kinesisk kultur. De övriga är: ved (柴 chái), ris (米 mĭ), olja (油 yóu), salt (鹽yán), sås (醬 jiàng), vinäger (醋 cù), och så klart te (茶 chá).

Något nytt? Vet du något vi inte vet? Dela gärna med er i kommentarerna!

Bild


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.