0
Skrivet den 1 februari, 2015 av Catherine Keith i Blogg
 
 

Vegetarian i Kina: För- och Nackdelar

Att inte äta kött är inte precis mainstream i Kina. Är det möjligt att leva som en vanlig person i Kina om man är vegetarian? Idag berättar vår nya skribent Catherine Keith om hur det fungerar att vara vegetarian i Kina. Ja, för går det verkligen? Enligt Catherine blir svaret…nja.

Går det att vara vegetarian i Kina? Från en kulturell ståndpunkt skulle jag säga nej. Kött är en stor del av den kinesiska matkulturen, och själva maten är också den en stor del av kulturen. När man går på gatorna ser man döda ankor, kycklingar, gäss, grisar hängandes vid nästan alla matställen. Här är kött vanligt, och serveras inte som i många andra länder där djurets huvud inte placeras på tallriken. Man ser verkligen var köttet kommer ifrån, och ingen verkar bli upprörd över det. Därför, från en typisk kinesisk åsikt, kan det vara lite konstigt och svårt att förstå varför man skulle vägra äta kött.

Från en logistisk ståndpunkt säger jag ja. Det är inte lika svårt som många skulle tro. Om man kan uttrycka sig på kinesiska är det ganska enkelt, så länge man förklarar ordentligt. Men även om man inte kan kinesiska så finns det gott om ris, nudlar, och grönsaker att välja mellan, och att laga vegetarisk mat hemma är inga problem.

vegetarian i kina

För att reda ut det här jag har jag listat några för- och nackdelar!

Fördelar

1. I Kina är det lätt att hitta färska och billiga grönsaker på marknaden eller från försäljare på gatan.

2. Tofu, tofu, tofu! Tofu säljas överallt och är extremt billig jämfört med Sveriges. I Shanghai kan man köpa en portion för en eller två kronor.

3. Buddhismen och taoismen är religioner som utövar vegetarianismen. Därför finns det gott om vegetariskarestauranger i tempel. I dessa restauranger kan man hitta goda maträtter med fejkkött som är lagat på kinesisk stil.

4. Egentligen är det jättesvårt att vara vegan i Kina, men om man hittar kinesisk mat som är vegetarisk brukar det också vara vegansk (förutom ägg som används ofta). Det finns nästan ingen mjölk, yoghurt, ost, honung, och så vidare i vanlig kinesisk mathållning.

5. Om man bor i en storstad finns det många val och jättegoda vegetariska restauranger överallt!

Nackdelar

1. Det kan vara svårt att förklara att man inte vill ha kött, speciellt om man inte kan tala kinesiska. De flesta rätter i Kina serveras med små köttbitar. Beställer du t.ex. broccoli serveras det ofta med fläsk i. Jag brukar förklara på tre olika sätt när jag beställer, för att vara säker på att de förstår vad jag menar. Jag har hört en del skräckhistorier från mina kompisar, t.ex. var det en tjej som fick en hel kyckling för sig själv, efter att hon trodde att hon sagt att hon var vegetarian.

​-Méi yǒu ròu ma? Wǒ bù yào ròu. Wǒ chī sù. 没有肉吗?我不要肉。我吃素。Finns det kött i (denna rätt)? Jag vill inte ha kött. Jag är vegetarian.

​-Lián yī diǎn ròu dōu bù yào. 连一点肉都不要。Jag vill inte ha kött, inte ens en liten bit.

​-Qǐng bù fàng ròu. 请不放肉。Snälla lägg inget kött i.

vegetarian i kina2. Om man inte bor i en storstad kan det vara väldigt svårt att hitta vegetarisk restaurang.

3. Som vegetarian kan det vara svårare att komma in i kulturen, och man kan lätt känna sig dömd av andra. Eftersom mat är så viktig i kulturen och eftersom det är så ovanligt att vara vegetarian i Kina, så kan det verka okänslig när man försöker förklara situationen.

4. Trots att det är så lätt och billigt att köpa grönsaker, så är det ganska svårt att hitta de vanliga baserna som vi är vana vid i väst t.ex. linser, quinoa, kikärtor.

5. Kinesiska restauranger brukar servera mat på ett runt bord familjevis. Om man är ute med en grupp kompisar som äter kött kan det vara pinsamt och frustrerande att försöka beställa maten tillsammans. Eller om man inte säger något och alla delar på notan så går vegetarianen därifrån med både tom mage och tom plånbok.

Slutligen? Går det att vara vegetarian i Kina? Ja, det är kanske inte särskilt lätt, men absolut möjligt! Är du vegetarian? Hur har du upplevt Kina och den kinesiska matkulturen? 


Catherine Keith