0
Skrivet den 15 februari, 2015 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Vem är Jack Ma?

Jack_Ma_2008Det har knappast undgått någon att Alibaba, en e-commerse marknadsplats, gjorde den största börsnoteringen någonsin (231 miljarder USD). Men vem star då bakom detta enorma företag? Hans namn är Jack Ma.

Ma  Jack Yun, 马云, föddes 1964 och växte upp i Hangzhou, Zhejiang provinsen med två vanliga föräldrar. Han lärde sig engelska genom att hänga vid ett hotell i staden och pratade med turisterna som bodde där. Han gav dem guidade turer i staden bara för att få prata med dem, vilket gjorde att han snabbt lärde sig engelska. Han sökte in till Hangzhous Lärar Universitet, men misslyckades två gånger på inträdesprovet. Tillslut kom han in, tog sin kandidatexamen och sedan gav han lektioner på engelska på universitet. Han pluggade vidare till Graduate School of Business, vilket är en entreprenörsskolan som den kända kinesiska miljardären Li Ka-shing startade. Han försökte även komma in på Harvard, sex gånger, men kom inte in..

Den första gången han använde en dator var när han kom till USA som översättare. Han hade aldrig rört ett tangentbord tidigare, när han i USA fick använda internet. Han frågade; ”Vad är internet?”. Du vet, man kan ju söka på allt man vill på internet. Jack svarade: ”Hur söker jag? Vad betyder sök?”. Han fick svaret att skriva något på datorn för att söka. Jack tvekade först, då datorer i Kina var väldigt dyra och han ville inte förstöra den. Men efter ett tag skrev han in ordet ”Beer”, vilket gav resultatet amerikansk öl, tysk öl, Japansk öl, men inte kinesisk. Han provade att söka på Kina, och ingenting kom upp. Det var då han bestämde sig för att arbeta med internet.

Han startade två bolag som båda gick i konkurs. Motgångarna tog hårt och han arbetade som lärare under några år för att fundera ut vad som gått fel. Efter fyra år övertygande han sin vän att investera i honom och hans nya vision med sitt nystartade bolag Alibaba. Han lyckades få 50 000 dollar vilket gav bolaget den knuff det behövde. Ma och 17 vänner startade Alibaba Group i hans lägenhet där de efter ett tag fick in 500 000 yuan till. Företaget växte snabbt och blev Kinas ”gula sidorna”. Idag (15 år senare) har bolaget fler än 100 miljoner användare världen över, är värt 231 miljarder dollar, har 27 000 anställda och skapat mer än 4 miljoner jobb. Jack Ma är Kinas rikaste person, den första mainland kinesiska entreprenören som har varit med på Forbes framsida samt utsedd av Times till en av världens mest inflytelserika personer (2009).

Läs mer om Alibaba här! eller Här!


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!