0
Skrivet den 24 februari, 2015 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Vem är Li Ka-Shing?

Li_Ka_Shing_Statue_of_waxDå och då dyker han upp i svenska tidningar. Men sitt något rubrikvänliga namn investerar han miljarder hit och miljarder dit. Men vem är han och vad kommer han ifrån? Låt oss presentera Li Ka-Shing

Li Ka-Shing föddes i Chaozhou 1928 som en lärarson. Familjen flydde snabbt till Hong Kong ifrån svälten i Kina, där han började sin karriär. Efter hans fars död var Li tvungen att lämna skolan för att börja arbeta i en plastfabrik 16 timmar om dygnet. Han lärde sig snabbt hur man drev fabriken, vilket ledde till att han senare själv startade ett plasttillverknings företag i Hong Kong. Det var hans vänner, familj och sina kontakter som investerade i honom när han började med att tillverka plastblommor till väldigt låga priser. Han lärde sig hur man mixade färg med plasten för att producera så realistiska blommor som möjligt. Detta resulterade i en enorm order från en utländsk köpare, vilket resulterade i att han blev Asiens största tillverkare av plastblommor!

Med kapital började nu Li söka efter nya möjligheter. Efter upploppet 1967 i Hong Kong, då många flydde därifrån, dök huspriserna och Li såg sin chans. Han förväntade sig att krisen endast var tillfällig och att priserna troligtvis skulle gå upp i framtiden, så han köpte upp mycket mark och fastigheter till vrakpriser. Därefter döpte han sitt nystartade fastighetsbolag Cheung Kong (även kallad Yangtze River, Kinas längsta flod). Bara ett år senare var bolaget noterat på Hong Kong Stock Exchange.

Åtta år senare gjorde Li Ka-Shing ett unikt förvärv som är ännu idag hans flaggskepp: Hutchison Whampoa. Det var ett investmentbolag som bland annat äger världens största hamn och de största teleoperatörerna i 14 länder, under namnet 3. Detta växte snabbt och hans innehav av containerhamnsanläggningar täcker idag hela 13% av all världens kapacitet.

Efter detta har hans framgångar bara rullat på. Han har bland annat investerat 50 miljoner dollar i Spotify och äger 0,8% av Facebook. Han är enligt Bloomberg Asiens rikaste person med en nettoförmögenhet på ca 32 miljarder dollar och han har blivit utsedd till Asiens mäktigaste man. Mer träffsäkert namn går nog inte att hitta!


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!