0
Skrivet den 1 april, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Vem bestämmer i Tibet?

Dalai LamaNyligen uttalade sig Dalai Lama, den spirituella ledaren av Tibet, om vad som kommer hända efter hans död. Han föreslog att Dalai Lama kanske inte kommer återfödas som en reinkarnation, om det tibetanska folket inte kände att det behövdes.

Guvernören av Tibet, utsedd av Beijing, tyckte detta var mycket respektlöst och ett hån mot tibetansk buddism. Stor förvirring råder, och båda sidor hävdar att de har rätt att utse nästa Dalai Lama. Regimen i Beijing hävdar att även den nuvarande Dalai Lama utsågs av centralmakten i Kina, Kuomintang styrde landet vid den tidpunkten. Intressant nog ser Kommunistpartiet sig själva som fortsättningen på kejsarnas styre, i och med att bara de kan legitimera Dalai Lama. Intressant nog tror de också att bara genom Dalai Lama kan deras styre av Tibet legitimeras.

Mer än 100 tibetaner har begått självmord genom att bränna sig själva till döds, i protest mot Kinas styre av Tibet. Dialog mellan Kinas centralregering och den 14onde Dalai Lama, som befinner sig i ständig exil, hade varit ett steg i rätt riktning, oavsett vad som sker efter den senares död.

Lhasa

Lhasa från Pabonka-klostret


Otto Jacobsson