5
Skrivet den 22 oktober, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Vilda grottmänniskor i Kina 2013?


Den vilda grottmänniskan som vi känner den är helt utdöd – eller? Nja, inte om man skall tro Yuan Gouying, en forskare hos Xinjiang Environmental Protection Institute som nu påstår att det fortfarande finns 200-500 vilda grottmänniskor livs levande i avlägsna bergsområden runt omkring Tibet, Altun och Kunlun.

Yuan menar att dessa vilda grottmänniskor tidigare levde på större ytor, men bosatte sig i dessa avlägsna bergsområden när den moderna människan började ockupera deras mark. Yuan hävdar att det finns mellan sju och åtta arter och beskriver dem som långa med långt brunt eller rött hår. Enligt Yuan så skall det dessutom finnas en hel del vittnen som stött på dessa vilda människor, men Yuan Gouyings team som i över 40 års tid har studerat de vilda männen, säger själva, att de aldrig har sett dem. Däremot så har de hittat fotspår och hårstrån som tros tillhöra de vilda grottmänniskorna. Det finns alltså inga bevis på att dessa vilda män faktiskt finns, men som Yuan själv säger ”If they do not exist, how come we have some many witnesses and stories about them?

Vad tror du? Finns det fortfarande vilda grottmänniskor i Kina som lever uppe i bergen? Personligen har jag inte svårt att tro att det skulle finnas vilda män där. I somras så spenderade Sofia och jag bland annat tid i Xinjiang och Mongoliet och bergsområdena och slättmarkerna där är helt enorma. Det är ett ingenmansland utan dess like. Vi kunde åka i timmar och timmar i vår hyrda sovjetiska gamla ambulans och se varken människor eller yurtar. I Mongoliet, vid Altay-bergen som gränsar till både Ryssland och Kina hörde vi förresten en hel del historier om brottslingar som tagit till flykt från respektive land och bosatt sig i de mongolska bergen, så långt från det civiliserade samhället som man kan komma. Det är i och för sig inte samma sak, men ändå. Jag tror att det är fullt möjligt. Vad tror du?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.