1
Skrivet den 11 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Wang Feng – den ovilliga violinisten som blev rocklegend


Text och översättning

Legendariska Wang Fengs (汪峰) musikkarriär började
redan som 5-årig skolpojke i Beijing 1997 då han sattes i fiollektioner, senare fortsatte han med studier vid musikkonservatoriet, men i intervjuer har han sagt att han inte förstod syftet med musik förrän han var 14 när han lyssnade på ett verk av Tchaikovsky. Då lovade han sig att han skulle fortsätta satsa på musiken – ett livslångt åtagande som kom att förändra hela hans liv.


Text och översättning

1986 höll Cui Jian (老崔) ett framträdande med ”一无所有” eller ”Nothing to my name” under World Peace Conference i Beijing och rockmusiken öppnade upp en helt ny värld för Wang Feng där han bland annat hämtade inspiration från The Beatles,  Michael Jackson, Pink Floyd och Bob Dylan. Som 17 åring startade han alltså sitt första band  No. 43 Baojia Street som var adressen till musikkonservatoriet i Beijing. Efter turbulenta år med bandet slutade han och satsade år 2000 på en solokarriär i samband med släppet av ”Fireworks”.


Text och översättning

Nu han hunnit fylla 43 år, och har hunnit med att skilja sig 2 gånger med Djamel Zidane och Kang Zuo Ru, hunnit få två barn ”det lilla äpplet” som nu är 8 år tillsammans med supermodellen Ge Huijie, och Wang ­ayi med okänd mor, han har hunnit vara domare under två säsonger av the Voice of China, skrivit filmmusiken till ”Beijing, Beijing” och kommit ut med boken ”Goodnight Beijing”, släppt en rad med skivor och blev 2009 ”the Most Popular Male Singer on the Chinese Mainland” på Channel V’s 14e Chinese Music Awards.


Text och översättning

Under de senaste åren har det skvallrats en hel del om Wang Fengs påstådda romans med skådespelerskan Zhang Ziyi (sedd bland annat i Crouching Tiger, Hidden Dragon och The Grandmaster). Paret sågs först på en Eason Chan-konsert in juli 2013, och har sedan setts på en rad olika tillfällen tillsammans. Undertecknad undrar förstås vem det maffiga och superromantiska introt till 当我想你的时候 är riktat till. Med all säkerhet är åtminstone den 8 minuter långa kärleksförklaringen vid introt till framförandet av 我如此爱你 i Shanghai 2013 tillägnad en viss Zhang, trots att den ursprungligen skrevs till hans före detta flickvän supermodellen Ge Huijie.

Lyssna på Wang Feng på iTunes.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.