0
Skrivet den 18 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Wanting Qu – hoppade av skolan och sålde platina


Wanting Qu (曲婉婷) är songer/singwritern från Harbin, som vid 16 års ålder flyttade till Kanada för att studera internationella affärer, blev avstängd några år senare på grund av dåliga betyg och en trasig kärleksrelation och bestämde sig för att helt byta karriär. Hon tog $ 3000 som egentligen var tänkt att hon skulle spendera på kurskostnad och köpte sig ett elektriskt piano. Registrerade sig på några kurser för att behålla visumet, men hoppade av kort därefter och spenderade dagarna med att spela piano.


Text och översättning

Wanting Qu började släppa låtar via Youtube, men karriären tog fart på allvar efter att hon tvingat chefen på Nettwerk Management att lyssna på hennes demos efter en Sarah McLachlan-konsert som också är signad vid skivbolaget. 2009 blev hon den första kinesiska artisten som blev signad till Nettwerk Management och nu bor hon permanent i Vancouver, om hon inte flackar runt på turné och har blivit en ambassadör för kinesiska och kanadensiska relationer och turism.

Sedan släppet av första skivan, Everything In The World (2012), har allting gått i rekordfart och albumet sålde 10 miljoner kopior under den första veckan. 2012 vann hon ungefär varje musiktävling som går att vinna i Asien och låtarna har setts i 3 stycken Mercedes Benz-reklamer, kinesiska versionen av ”The Hunger Games: Catching Fire”, avsnittet ”Bitter Sweet Symphony, Part II” i ”Degrassi: The Next Generation” och ”You Exist in My Song” och ”Drenched” användes som soundtrack för Hong Kong-filmen ”Love in the Buff”. 2013 fick hon dessutom det ärofyllda uppdraget att uppträda med ”You Exist In My Song/我的歌声里” (längst upp) på CCTVs Nyårsgala.

Nu spelar Wanting Qu in en ny skiva, helt på engelska, det skall bli spännande att se vad hon lyckas åstadkomma med efter detta.

Lyssna på iTunes och följ senaste utvecklingen på Wantings FB-sida/Instagram.


Text och översättning

Text och översättning


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.