4
Skrivet den 20 oktober, 2013 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Ljusa, tjusiga tjejer – måste man vara blek?

http://www.flickr.com/photos/nickgray/

Som tjej, oavsett vart jag bor, så behöver jag köpa ansiktskräm, lotion och andra skönhetsprodukter då och då. I Kina ställs jag framför det spännande problemet att i vissa butiker finns det inget alternativ som inte är whitening. Jag använder whitening-tandkräm dagligen, men har aldrig känt ett behov att bleka ansiktet. Kinesiska kvinnor är besatta av blekande produkter. De vill helst vara så ljusa som möjligt.

Titeln på det här inlägget kan vara lite missvisande. Jag menar inte att kineser är ute efter att byta hudfärg eller ras. De strävar efter att vara ljusa/bleka på samma sätt som svenska kvinnor solar, går på solarium och använder brun utan sol – för det är vår uppfattning om vad som är snyggt.

Den här besattheten härstammar från flera tusen år historia och är inte helt olik vår egen. Även i väst har vi haft perioder då kvinnor skulle vara så bleka som möjligt eftersom man såg kvinnlig, ömtålig och bräcklig ut. I stor utsträckning har blyvitt och kvicksilver använts eftersom de har varit väldigt effektiva blekmedel; däremot är de oerhört giftiga och användningen kan i sällsynta fall leda till döden.

Idag finns det (så vitt vi vet) ogiftiga varianter på whitening-produkter, lightening-produkter och annat som ska få en att bli så ljus som möjligt. Dessa säljs och marknadsförs för miljarder kronor varje år och marknaden växer hela tiden. Det är inte bara ”okända kinesiska märken” eller ”påhittade produkter” som finns i segmentet, även stora aktörer som Nivea, Garnier, Proactive, Clinique och en hel uppsjö av andra passar på att ta sin del av kakan.

Googlar man kommer man hitta gott om husmorsknep

Whitening-produkterna är mycket ifrågasatta och har kritiserats från alla håll och kanter. Jag tar ingen ställning i debatten, utan bara förklarar att fenomenet förekommer. Googlar man kommer man hitta gott om husmorsknep på hur man kan göra egna masker, inpackningar och ansiktstvättar, huruvida något av det här fungerar över huvudtaget lämnar jag till användarna att bedöma.

På det lite mer okontroversiella hållet vill jag även ta upp parasoller och handskar.

Kinesiska kvinnor ses ofta med paraply även om det inte regnar, då för att skydda sig från solen så de inte blir solbrända. Solparasoller för detta syfte finns i en mängd varianter och utformanden – allt från gammaldags traditionella parasoller till moderna ungdomliga parasoller som ser ut som katter eller tecknade figurer.

Ett annat vanligt fenomen är att kineserna har på sig vita handskar när de cyklar, kör bil eller barnvagn. Detta är av samma anledning, man vill inte få mörka händer. Detta kan också tas upp i samband med långa fingernaglar. Mörka händer förknippas med manuellt arbete, arbete utomhus och i förlängning att inte ha någon som passar upp en.

I kontrast till svenskarnas strävan att se Mallis-bruna ut helst 8 månader om året, så gör kineserna minst lika mycket för att göra motsatsen.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.