0
Skrivet den 13 januari, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Kinesiskt världsrekord i Wing Chun


Den 8:e januari slog studenterna på Sichuan Southwest College of Civil Aviation i Chengdu, Sichuan, världsrekord i mängd ungdomar som samtidigt praktiserar Wing Chun, en kinesisk kampsport. Det tidigare världsrekordet hölls också av kineser, och sattes år 2010 av 3,000 peroner samlade i Foshan, Guangdong. I förra veckan hade så många som 10,021 studenter samlats för att praktisera Wing Chun tillsammans. För att se bilder, läs artikeln i China Daily (2015-01-09), eller kika på det här kinesiska tv-inslaget från spektaklet.

Wing Chun (詠春), eller Yongchun (咏春) som det också kallas, tillskrivs Kung Fu-mästaren Leung Jan under slutet 1800-tal, men sägnen går att stilen först skall ha utvecklats fram av Ng Mui, en kinesisk nunna redan på 1600-talet då hon efter att ha varit tvungen att fly från den kejserliga armen mött en ung flicka vid namn Yim Wing Chun, som inte ville bli bortgift till en lokal krigsherre. Nunnan kom på idén om att Wing Tsun skulle utmana krigsherren i en duell vid årets slut, skulle han förlora behövde Wing Chun inte gifta sig med honom.

Nunnan tog därefter med sig Yim Wing Chun till bergen för att lära henne Kung Fu, men då det skulle ta för lång tid att lära sig den klassiska Kung Fun utformade hon en helt ny form av kampsport. Som ni nog kan gissa vann Yim Wing Chun överlägset, och den lokala krigsherren förlorade respekt och hela sin armé. Vad som hände med Ng Mui är oklart, men enligt historien skall Yim Wing Chun ha gift sig med en annan man av kärlek, som hon lärde vidare sina kunskaper. När mannen senare lärde ut kunskaperna, namngav han konsten efter sin fru och därför heter det än idag Wing Chun.

Wing Chun räknas idag till en av de mest populära Kung Fu-stilarna i världen och förknippas med de snabba slagen kombinerat med sparkar, som ett effektivt självförsvar som övas både genom mentala övningar, reflexövningar och styrka. Och sägs förutom att ha rent fysiska fördelar även kunna göra en utövare självsäkrare, lugnare, få bättre kontroll över vardagen och till och med bättre på att lösa konflikter utan att använda våld. Till de allra kändaste utövarna räknas idag Kung Fu-mästare som Ip Man, Bruce Lee och Leung Tings. Den 5:e december 2014 listades den som en av de nationella abstrakta kulturskatterna i Kina. 

Är du intresserad av att börja praktisera Wing Chun? I Sverige erbjuds möjligheten bland annat via Wing Tsun Kung Fu Sverige som har filialer i Malmö, Stockholm, Landskrona, Göteborg, Karlskrona och Vetlanda. Missa inte deras Facebook-sida för uppdaterad information. 
Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.