0
Skrivet den 17 mars, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Winston Sterzel – den första vloggaren om Kina


Idag vill jag tipsa er om ”SerpentZA, en av mina absoluta favorityoutubare som vbloggar om Kina. Idag har han 35 702 prenumeranter över 7 miljoner visningar på Youtube. Jag började följa kontot inför min första resa till Kina 2011, men SerpentZa har faktiskt varit igång på Youtube sedan i februari 2006 då han för första gången flyttade till Shenzhen. 

Nu har Winston Sterzel, som han heter egentligen, varit i Kina i 9 år och har gedigen historia som vbloggare på Youtube. Faktum är att han kallar sig den första av alla vbloggare om Kina, om det stämmer eller inte låter jag vara osagt. Sterzels historia är å andra sidan ganska spännande. Han kom till Shenzhen för första gången på en affärsresa som varade i tre dagar. Innan dess visste han väldigt lite om Kina. Under de här tre dagarna blev han helt förälskad i landet, visste direkt att det var rätt och sålde hans bil, möbler och sa upp sin lägenhet så fort han kom tillbaka till Sydafrika. 3 veckor senare var han tillbaka i Kina. I en podintervju med Limetlesslaowai (28 min) kommenterar han beslutet med ”when you find a place where you need to be, that’s what you need to do”.

I like to show people what China is really like and dispel all the nonsense ideas that people have, – intervju med The Nanfang

Vbloggandet började han med för att lugna sina oroliga vänner och familj på hemmaplan för att visa att han hade det bra. I intervjun ovan menar Sterzel, att det finns en ganska negativ bild av Kina i media. Allt man hör om är hur det bryts mot mänskliga rättigheter och andra tråkigheter. ”När är senaste gången du såg en positiv blick från Kina?” Egentligen, menar Sterzel, är Kina ett otroligt intressant ställe med en fri och öppen livsstil, helt annorlunda från vad man tror. I början handlade videorna mest om hur han gick runt, åt mat och om hans största passion i livet, fixa motorcyklar. Efter ett tag började han få många visningar och kommentarer, och folk började ställa frågor som han besvarade genom videos. En av hans första videos är ”Are Chinese Girls Easy?” som idag har fått 1,5 miljon visningar.

Idag driver Sterzel ett motorcykelföretag som tillverkar specialtillverkade motorcyklar och reservdelar till såväl lokala samt utländska kunder och är gift med en tjej från Hong Kong som går under namnet ”Beer Girl”. Men vägen dit har varit lång ”Jag har varit med om alla utmaningar man kan tänka sig”, uppger han i en intervju i Shenzhen TV.

Jag tycker absolut bäst om Sterzels serie ”China, How it is” där Sterzel berättar om livet i Kina och går igenom ämnen som ”How to get a good Chinese smartphone”, ”Scammed in China”, ”Jobs for Foreigners” och ”Eating Etiquette”. Intressant är även hans serie ”What’s happening in China?” och ”What to do” där Sterzel och hans vblogg-kompisar berättar om städerna där de bor; Shenzhen, Tianjin, Chengdu, Guangdong och Hong Kong – och vad man kan göra där.

Håll koll på Winston Sterzel:
Twitter
Facebook
Youtube


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.