0
Skrivet den 22 oktober, 2015 av Jakob Davidsson i Nyheter
 
 

Xi Jinping besöker Storbritannien

 

British Union flags and Chinese flags fly together on the Mall in central London

Kinesiska flaggor vajar sida vid sida av Union Jack längs paradgatan The Mall vid Buckingham Palace, drottning Elizabeth planerar en extravagant bankett och en välkomsthälsning pryder skärmar på självaste Piccadilly Circus. Det är med pompa och ståt som den kinesiske presidenten Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan anlände till London för att inleda ett fyra dagar långt statsbesök, som ska pågå nu mellan den 19 och 23 oktober.

Under sitt besök har Xi Jinping bland annat att samtalat med premiärminister David Cameron på 10 Downing Street, hållt tal i parlamentet på Westminister och besökt Imperial College, som har ett omfattande akademiskt samarbete med Kina. År 2005 hade 3 % av universitets vetenskapliga artiklar en medförfattare från en kinesisk institution, en siffra som idag ökat till hela 22 %. Förhoppningarna är att det akademiska utbytet mellan länderna skall utökas ännu mer i framtiden.

Cabinet room with UK and Chinese politicians

Även en ceremoni hos fotbollslaget Manchester City ska hinnas med. Att ett sådant besök inkluderas kan te sig underligt, men förklaras bäst med Xi Jinpings uttalade passion för just fotboll. Under detta besök kommer bland annat Sun Jihai, före detta spelare i Manchester City och den förste kinesiska spelaren att göra mål i Premier Leauge, att delta.

Senast en kinesisk president besökte Storbritannien var 2005, och historiskt sett har relationerna mellan länderna varit minst sagt komplicerade. Konflikter under 1800-talet på grund av Storbritanniens koloniala aktiviteter är en bidragande faktor som många kineser menar fortfarande ligger färskt i minnet. Därför är det nu många parter som har höga förhoppningar på Xi Jinpings besök, och i kinesisk och brittisk media talar man om en ny ”gyllene era” för relationer mellan de två länderna. Andra formulerar det som att Storbritannien siktar på att bli Kinas ”bästa kompis i väst”.

Ett tecken på välviljan presenterades nu i dagarna av David Cameron, då han berättade att giltighetstiden på besöksvisum som utfärdas åt kinesiska medborgare utökas, från sex månader till hela två år. Förhandlingar pågår om att förlänga giltighetstiden ytterligare, med ambitionen att förenkla och göra det möjligt för fler kineser att spendera semestern i Storbritannien. Redan idag räknar man att kinesiska turister genererar omkring hela £500 miljoner i intäkter för Storbritannien, en siffra som tredubblats sedan 2009.

Mr Xi, George Osborne and the Duke of York

Ännu ett tecken på utökat samarbete är Storbritanniens aktiva roll i grundandet av den kinesisk ledda Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB, i somras. AIIB är en ny världsomspännande finansiell institution som likt USA-dominerade Världsbanken syftar till att göra stora investeringar i infrastruktur möjliga och öka det kinesiska inflytandet på den globala finansiella arenan.

På fredag den 23 oktober återvänder Xi Jinping med flyg till Beijing. Hur den gyllene eran för relationerna mellan Storbritannien och Kina utvecklas återstår att se.

 

Läs mer:

http://www.bbc.com/news/uk-34571910

http://europe.chinadaily.com.cn/2015-10/21/content_22241001.htm

http://europe.chinadaily.com.cn/2015-10/21/content_22237353_2.htm

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_20-10-2015-20-41-20

https://www.gov.uk/government/news/pm-announces-significant-changes-to-visitor-visas-for-chinese-tourists-for-the-benefit-of-the-british-economy


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!