0
Skrivet den 1 maj, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Xiahe – samhället jag aldrig glömmer

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! 

Ibland faller det sig så att man kommer till en plats, och helt plötsligt bara fylls av en känsla. Den här platsen kommer jag aldrig att glömma. Xiahe (夏河/བསང་ཆུ) är ett litet samhälle i Gansu-provinsen, som luktar av vedeldar, stenungsbakat naan-bröd och följs av en hymn av munkars tysta böner och gräsets vajande. Vid första anblick kan man luras av att staden på ytan helt verkar ha stannat av, men i verkligheten är det mycket mer komplext än så.

xiahe

Xiahe är uppdelat i tre olika områden, en för respektive minoritet som är samlad i samhället; tibetaner och han-, hui-kineser. Gränserna mellan områdena är markanta, inte enbart när det kommer till arkitektur, men det är någonting annat. De försöker leva i harmoni, men påtagliga spänningar trycker under dimman. Ibland blossar konflikter upp. Det är sagt att det bara är respekten och samhörigheten med slätten som håller området under kontroll. Ibland hjälper inte ens det. Situationen i Tibet späder på spänningarna. 2008 stängdes staden helt ned för turister för en period. Det ansågs vara farligt för dem att vistas där. Det var för rörigt som det var redan. 

2008 stängdes staden helt ned för turister för en period. Det ansågs vara för farligt för turister att vistas där.

Stadens största dragplåster är Labrang Monastary – det mäktiga tempelområdet som började byggas redan år 1709 . Klostret sägs ha grundats av den första Jamayang Shêpas Ngawang Tsöndrü – den tredje högst rankande personen i Gelug efter Dalai Lama och Panchen Lama. Området räknas idag till ett av de största och viktigaste tibetansk-buddistiska klostren utanför Tibet. Det mäktiga tempelområdet är väl värt ett besök även om inte superintresserad av religion. Det finns en viss känsla över området, nästan vibrerande, som jag inte har upplevt på liknande sätt innan, med otaliga besök i kloster och helgedomar i bagaget. Det finns guidade turer på engelska två gånger per dag kl 10 och 15 som man inte bör missa för att förstå vad det är man faktiskt ser.

xiahe

Även de magiska grässlätterna strax utanför staden är värda ett besök. Det finns två huvudsakliga områden utanför Xiahe – Sangke och Ganjia. Upplevelsen är ingenting som riktigt går att förklara i ord, förrän man faktiskt är där. Det är få gånger jag känt mig så liten på denna jord som just där. Landskapet som bredde ut sig runtomkring mig tog aldrig slut. Vid bra väder kan man cykla, rida eller bara promenera runt bland kullarna. Kanske stanna till vid en tibetansk geer och  dricka lokalt yakte, teblad kokade i yakmjölk, smör och salt vid en lägereld. Under året så firas fyra stycken festivaler, speciella för just det här området. Sunning Buddha-festival i januari, Latse-festival mellan maj och juni, Xiang Lang-Festival i juni och Dajiutan Horse Racing-festival i juli. Det innebär massivs med aktiviteter, och mer folk, till skillnad från övriga tider på året.

xiahe

Jag vet inte nog hur jag skall poängtera det magiska med Xiahe. Byn i sig var inte likt någonting jag sett tidigare. Det var som att tiden hölls stilla av den tjocka dimma som hängde över staden. Åsnor och höns tilläts fritt promenera längs vägkanterna. Människorna satt utanför husen och bara väntade på att någonting skall hända, strövade runt utan att egentligen ha något mål. Allting rörde sig i slowmotion. Kanske är det just så att invånarna har anpassat sig till slätten. Munkarnas tysta böner, invånarnas strövande, gräsets vajande. Alltihop hör ihop på något sätt.

Ta dig hit:
Xiahe nås lättast via Gansus provinshuvudstad Lanzhou, med en två timmars bussfärd från den nya långdistansterminalen i utkanten av Lanzhou. Färden tar 3 timmar och kostar dig 70 kr. Problemet är att det enbart går ca fem bussar till och från Xiahe per dag. Det går två 6:30 och 7:30 på morgonen, men eftermiddagstiderna som jag har försökt leta reda på via internet stämmer inte. I mitten av augusti 2013, när vi var där, lämnade den sista bussen från Xiahe mot Lanzhou 16.30. Det går även att ta sig från Lanzhou till Linxia som ligger ungefär halvvägs. Från Lanzhou till Linxia och från Linxia till Xiahe går det betydligt fler bussar, men räkna med lite väntetid.

Tid att spendera:
2 dagar

Bo:
Vi bodde på Labrang Redrock International Youth Hostel när vi var där och betalade 40 kr natten för ett fyra-beds-doorm. Det är listat i Lonley Planet. Toaletterna är skitiga, och internet är katastrofdåligt, men läget är bra och ligger precis vid Labrang klostret. Hostelet tar inte emot bokningar i förväg, men som jag förstod det brukar det inte vara något problem att få ett rum/doorm i byn. Hitta det genom att följa floden och svänga in till vänster när du nått klostret från busshållplatsen. Hostelet kan hjälpa till att boka transport och guide till grässlätterna.

Tips:
Latituden – Xiahe ligger högt uppe bland bergen. Det är kallt och ruggigt – se därför till att ta med dig varma kläder. Var också medveten om att det ligger högt upp och att detta kan göra dig lite skakig om du inte är van vid det. För att minimera risken brukar besökare rekommenderas att först landa en dag i Lanzhou och låta kroppen justera sig vid latituden.

Känn av pulsen – kolla upp hur situationen ser ut i Tibet och i Xiahe, innan du bestämmer dig för att åka. Det är inte kul att behöva vända vid gränsen, bara för att du missat att utlänningar just då inte har tillträde till staden.

Respekt – de flesta invånarna i staden går runt i traditionella kläder för deras minoritet/religion. De flesta uppskattar inte när de blir fotograferade. 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.