0
Skrivet den 14 februari, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Xiao Nian och Köksguden

Nu inför nyåret är det dags att prata om Xiao Nian, 小年, det infaller alltid på den 23:e dagen i den sista månaden av lunar kalendern. (i onsdags)

Det sägs att det är den dagen Jade Kejsaren, himlens härskare, inspekterar människorna på jorden och bestraffar eller belönar dem.

Zao_Jun_-_The_Kitchen_God_-_-_Project_Gutenberg_eText_15250Traditionellt så bränner man en figur eller pappersbild av Zao Jun, köksguden på den här dagen. Det är för att skicka honom till Jade Kejsaren så han kan berätta om familjens goda gärningar under året. Detta görs i samband med godis och sötsaker för att köksguden ska vara på gott humör upp i himlen.

Legenden om köksguden

Zao Jun var från början en vanlig man men efter att han hittade en kvinna utanför sitt äktenskap så straffades han av gudarna. Han blev blind och utan kärlek. Länge gick han kärlekslös och ensam tills hans gamla fru bjöd in honom och lagade honom en måltid för att hon tyckte så synd om honom. Eftersom han var blind förstod han inte att det var hans gamla fru som bjöd på mat. Hon tyckte så synd om honom att hon förlät hans otrohet och bad honom öppna ögonen. Hans syn var då återställd!

När han insåg att det var hon skämdes han så mycket att han kastade sig på elden där maten lagades och brändes. Hans fru lyckades bara rädda ett ben.

Det finns flera olika legender om Zao Jun och hur han blev köksguden. Men detta är kanske den vanligaste.

 

Utöver detta är det vanligt att man städar ordentligt på Xiao Nian inför nyåret. Ett slags nyårs-städning. Dessutom tros det att städning och framförallt att sopa bort all otur inför det nya året. Detta vill man göra innan nygifta kommer hem till nyåret och tar med sig tur in i hemmet.

Det är också den dagen på året då flest kineser klipper sig! Frisörerna är fullbelagda eller så klipper man sig hemma. Allt för en god ny start.

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.