0
Skrivet den 25 november, 2013 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Xiapu – Kinas längsta mudflatremsa

En unik resa.....eller 1575

Xiapu County (Xiápǔ – 霞浦)

Xiapu är ett litet samhälle alldeles vid gula havet i Fujian-provinsen som nästan ingen har koll på om man inte är intresserad av mudflats. I Xiapu hittar du nämligen Kinas längsta mudflatremsa med en 400 kilometer lång kust. Det är också den som regionens befolkning livnär sig på, främst genom fiske och den turism mudflatsen drar runt högsäsongen i maj. Staden har egentligen inte mer att erbjuda än mudflatsen, men är definitivt  en otrolig upplevelse som du sen kommer att glömma!

Ta sig hit:
Via tåg:

Ningde 宁德 21 minuter               Xiamen 厦门 2½ timmar

Fuzhou 福州- 1 timme                 Wenzhou 温州 1 timme 15 minuter

Från tågstationen ta en tucktuck eller taxi till ”Beiqi” vilket skall ta dig ända bort till havet. Tar du taxi startar den på 5 kr, men det är svårt att få till ett bra pris eftersom ingen följer taxametern och alla runt tågstationen jobbar i maskopi med varandra. Var hård och hota med att du skall gå de 5 kilometerna själv, då brukar de ge med sig.

Minsta tid att spendera:
Max 1 dag.

Missa inte:
Mudflaten visar sig bara under vissa tidpunkter under året. Se till att pricka in rätt tidpunkt. Vi kom dit utan att få se mudflaten, men det lilla fiskarsamhället var väl värt besväret ändå.

Boende:
Vi bodde precis vid mudflatsen, bakom berget alldeles vid en strand. Huset ägs av ett analfabetiskt äldre par från trakten. De kan ingen engelska, har varken internet eller mobiler. Det är väldigt, väldigt, spartanskt och du bor där snarare för upplevelsen än för rummet. Vi hyrde för 50kr natten. Rummen består av en hård säng utan någon madrass. Filt och kudde får man fråga efter men man ska inte förvänta sig för mycket.

Äta:
Det finns inga restauranger, vad vi kunde upptäcka, när man befinner sig nära mudflatsen. Vi blev inbjudna till hotellkvinnans kompis dolda restaurang.

Mer information:
Läs om vårt besök i Xiapu: Ett oväntat möte


Sofia Staffas