0
Skrivet den 12 april, 2015 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Ytterligare reformer i Finansmarknaden

ParlamentssessionMyndigheterna i Kina har beslutat att införa ett försäkringsprogram för pengar som finns på bankkonton. Om du bor i EU kanske du har sett att dina pengar garanteras till ett värde av 100,000 €, vilket kan kännas skönt. I Kina har inga sådana garantier funnits tidigare. Det kan tyckas svårt att hetsa upp sig över sådan reform, men Kinas väg mot en mer välfungerande finansmarknad påverkar hela världen.

Upp till 500,000 yuan kommer att skyddas under det nya förslaget. Detta innebär att 99.6 % av alla konton i Kina kommer omfattas. Allt gott, kan tyckas. Ibland kan det tyckas som att alla i Kina tagit del av den fantastiska ekonomiska utvecklingen, och att alla mer eller mindre är rika. Som en illustration över ojämlikheterna i landet kan nämnas att de 0.4 % av bankkonton som inte omfattas, och alltså har ett saldo på mer än 500.000 yuan, håller hälften av det totala värdet av alla bankkonton.

Nu känns det kanske inte så främmande att regimen dragit sig för att reformera bankmarknaden, eftersom ingen vet hur innehavarna av dessa kontot kommer reagera efter första maj, när förslaget träder i kraft. Ytterligare reformer inom detta område kan tolkas som ett tecken på hur viktigt det är att skifta ekonomin från att drivas av investeringar till att drivas av konsumtion. Zhou Xiaochuan, 周小川, ledaren av Kinas centralbank, PBOC, föreslog nyligen att kontrollen över räntan på lån och insättningar kan komma att slopas.

Eftersom sparare idag får subsidiera de som lånar genom den låga räntan de får på sina pengar skulle reformera här innebära en ökad inkomst för dessa. Detta skulle i sin tur leda till ökad konsumtion, och bankerna skulle inte kunna ge lika förmånliga lån till stora statliga bolag vilket skulle minska överinvesteringarna inom vissa industrier. Detta är i alla fall den teoretiska förklaringen över vad som skulle ske, men i bästa fall är det spekulationer. Ökade finansieringskostnader för individer, organisationer och företag skulle kunna leda till kaos i marknaden, och där regimen inte kan rädda alla som går omkull.


Otto Jacobsson