0
Skrivet den 11 mars, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Yuan Longping för Nobels Fredspris 2014


I år är den 84-åriga Yuan Longping (袁隆平) nominerad tillsammans med 278 st andra för Nobels Fredspris. Yuan är mest känd för det hybrid-ris han har tagit fram som numer utgör 60 % av allt det ris som odlas i Kina. Riset är genetiskt framtaget för att ge större resultat per skörd, samtidigt som skörden kräver mindre vatten och näring. Vanligtvis ger Yuans ris 650 kg ris per mu-enhet (1 mu=0.0667 hektar), men har gett så mycket som 1,139 kg ris per mu.

Idén kom först som en dröm..

Yuan påbörjade framtagningen av riset år 1960, efter många år med dåliga skördar och stor svält över hela landet och tog fram den första versionen av hybrid-riset 1974. Enligt Yuan själv kom idéen först som en dröm ”I saw rice plants as tall as Chinese Sorghum, each ear of rice as big as a broom and each grain of rice as huge as a peanut. I could hide in the shadow of the rice corps with a friend.” Numer odlas Yuans ris i över 20 länder – framför allt i Asien, Afrika och USA.

Yuan Longping och hans historia är verkligen en framgångssaga. Han är den fattiga bondpojken från Qianyang, Hunan, som nu har fått fyra asteroider och ett universitet döpt efter sig, men forskningen och framtagningen är kontroversiell vägen dit har mötts av mycket kritik och skeptiska ifrågasättanden. Är genmodifierad mat verkligen hälsosam? Finns det en risk för att hybrid-riset slår ut andra rissorter? Många kineser som jag har talat med är framför allt kritiska till riset för att smaken är annorlunda och inte lika gott som t.ex. det importerade Thailändska status-riset. I en intervju fick Yuan faktiskt chansen att kommentera smaken och svarade då ”First we must have enough food, then comes eating well.”

Vem vinnaren är av Nobels fredspris kommer att fastställas den 10:e oktober 2014.

Läs vidare:
Yuan Longping (via Wikipedia)
Rice production in China (via Wikpedia)
’Father of hybrid rice’ nominated for Nobel Peace Prize (via Gbtimes.com, 2014-03-07)
The Nobel Prize and China’s long history (via Gbtimes.com 2012-12-09)
Yuan Longping — Father of Hybrid Rice  (via china.org.cn)
Beijing cancels deal to buy rice from Thailand after graft probe launched (via scmp.com 2012-02-03)
Hybrid rice in china a great yield forward (grain.org 2007-01-27)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.