0
Skrivet den 4 november, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Zhang Bichen – vinnaren av kinesiska The Voice 2014!


“That Man” (那個男人) av Aska Yang – Text och översättning

I början av oktober hölls finalen av den tredje säsongen av 中国好声音, kinesiska The Voice 2014. Vinnare stod 25-åriga Zhang Bichen (张碧晨) från Tianjin, även känd som DiamonD Zhang. Hon har tidigare varit medlem i det sydkoreanska bandet Sunny Girl från 2000 till 2013.

Zhang säger själv på sin Weibo, att hon blev intresserad av Koreansk popkultur i mitten av 2000-talet. År 2009 så åkte hon som en utbytesstudent till Korea och gjorde en audition till Haeun Entertainment ett år senare. Tre år efter det tränade hon inom agenturen och fick sedan möjligheten att debutera i Sunny Days. År 2012 vann hon pris som den bästa kinesiska sångerskan i KBS K-Pop World Festival.

Personligen har jag inte följt hela The Voice, men jag vet att Zhang blivit kritiserad för att hon har låtit alltför koreansk och för det faktum att hon genomgått plastikkirurgi i Korea, vilket är krav för många av de koreanska blivande debutanterna. Uppmärksammat i Kina blev också att det publicerades en video med en medlem av det koreanska EXO-M där de uttryckte att de supportade henne. Dessa ställs nu i kontrast till att hon nu har vunnit kinesiska The Voice och att det nu ryktas om att hon kommer få ta del av det kinesiska CCTVs årliga nyårsshow.

The Voice är inne på sitt tredje år i Kina. I år, likt tidigare har det producerats av Zhejiang Satellite TV channel och samtidigt sänts online via Tencent. Årets domare har varit Na YingWang FengQi Qin och Yang Kun.  Mot Zhang i finalen stod Parhat från Urumqi, Zhang erkändes som vinnare efter att ha blivit framröstad av majoriteten av en jury bestående av 101 musiker och dessutom vunnit över 61 % av publikens röster i Capital Indoor Stadium i Beijing. I finalen sjöng Zhang ”时间都去哪了” (var försvann tiden?) och Parhat  花儿为什么这样红 (Varför är blommorna så röda?).

Vi har förresten passat på att uppdatera fylla vår SPOTIFY-lista med musik från Na Ying, Qi Qin och Zhang Bichens originallåtar.


“She Said” (她說) av JJ Lin – text och översättning

“I Only Care About You” (我只在乎你) av Teresa Teng – text och översättning

“A Dream” (夢一場) av Na Ying – text och översättning


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.