1
Skrivet den 6 oktober, 2013 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Zhangye 张掖

Zhangye

Är du sugen på att få se sol sträcka sig över akvarellbergen? Zhangye ligger i Gansu provinsen i nordvästra Kina. Staden är inte en känd turistort utan snarare ett stopp på vägen. Zhangye är ett besök som verkligen är värt tiden.

Tid: 1-2 dagar. Beroende på vad du vill se i Zhangye. Hade du tänkt Danxi Landscape (akvarellbergen) och Matisi räcker en dag.

Ta sig hit:
Tåg: Ta tåget mellan Lanzhou och Urumqi. Ett tåg som går ett par gånger varje dag.
Lanzhou – Zhangye :  5-6 timmar  pris  75-118 RMB beroende på vilken plats du vill ha.
Urumqi – Zhangye :  14 timmar  pris 163 – 456 RMB beroende på vilken plats du vill ha.
Jiayuguan  – Zhangye : 2 timmar – 37 – 113 RMB beroende på vilken plats du vill ha.

Buss:
Det går även sovbussar från Lanzhou som tar ungefär 10 timmar.  90 RMB
Dunhuang 12 timmar
Jiayuguan 4 timmar

Guide: Det kan vara bra att skaffa sig en guide om man i Zhangye. Det kan du göra genom att komma dit och gå till något av hotellen i staden eller boka innan. När vi var där kom vi dit runt 5 på morgonen och åkte direkt till ett av hotellen för att få en guide. Ett tag senare satt vi i bilen och han körde oss till både Zhangye och Mati si.  Vi betalade : 500RMB.

Boende:
Vi bodde inte här när vi besökte staden utan kom dit tidigt på morgonen för att åka samma kväll men det finns självklart en mängd hotell och vandrarhem att välja mellan i alla prisklasser.

Missa inte:
Danxi, akvarellbergen, är sedan 2010 med på Unescos världsarvlista och är berg i olika färger. De kallas akvarellberg och vackrast vid soluppgång eller solnedgång. När man kommer dit tar man en buss till olika plattformer.Vyn är som taget från ett vykort och det är en utsikt du sent kommer att glömma. Pris: 40 RMB entré, 20 RMB bussen som tar dig runt i området, 10 RMB för varje bussfärd.
Matisi/ Mati Templet, som också kallas Houre’s Hoof temple. Det är ett område med tempel i bergen. Naturen är jättegrann och det är svårt att inte bli förundrad över de gigantiska bebyggelserna.

Du kan även lästa vårt äventyr  i Zhangye.


Sofia Staffas