0
Skrivet den 12 december, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Zhou Yongkang sägs befinna sig i husarrest

Rykten om hur den f.d. medlemmen i Politbyråns ständiga utskott, Zhou Yongkang, står under utredning för korruption har florerat i dess lösaste former ända sedan Bo Xilai greps våren 2012. Sedan dess har ryktena fått mer och mer kött på benen i takt med att högt uppsatta politiker som identifierats som allierade med Zhou fallit en efter en.

Idag rapporterar Reuters att enligt deras källor befinner sig Zhou Yongkang nu under husarrest. Om Zhou skulle åtalas offentligt, skulle det utgöra en betydligt större politisk skandal än Bo Xilai; Zhou satt åtta år i partiets högsta maktnexus, Politbyråns ständiga utskott, med ansvar för hela Kinas polisapparat och domstolsväsende.

Även om Zhou skulle befinna sig i husarrest är det inte säkert att han senare ställs inför rätta. En jämförelse kan göras med partiets före detta generalsekreterare Zhao Ziyang (1919-2005) som efter massakern runt Tiananmen spenderade sina 15 sista år i husarrest utan att för den delen åtalas eller uteslutas ur partiet. En källa till Reuters formulerar väl funktionen av en eventuell rättegång:

Zhou Yongkang är en tandlös tiger, det vill säga en död tiger. Nu är frågan: kommer Xi skinna tigern?

VFL vill dock understryka att allt detta fortfarande är rykten. Inget officiellt uttalande gällande Zhou har publicerat, även om vi får erkänna att som läget presenteras av Reuters m.fl. så ser läget allt annat än ljust ut för den före detta toppolitikern.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter