0
Skrivet den 8 januari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

ZhuaZhou (抓周) – den kontroversiella födelsedagsriten

Det var under ett samtal med min bekant om hennes barns första födelsedag, som jag kom att tänka på en tradition som en kinesisk väninna berättade för mig för länge sedan. Traditionen kallas för ZhuaZhou (抓周) och firas just den dag då ett barn fyller 1 år. Det är en mindre tillställning för släkt och familj och sägs kunna spå vilket yrke, intressen och vilken personlighet barnet skall ha i framtiden. Till firandet bjuds ofta på äggnudlar (长寿面 – Chang Shou Mian) som tack vare dess långa och jämna form skall symbolisera ett långt och lyckligt liv.

Det tidigaste efterlämnade spåren från traditionen dateras tillbaka till Song-dynastin (960-1279), men historien bakom riten har sitt ursprung från de tre kungadömenas tid (220–280). Enligt sägnen skall kejsare Sun Quan varit fundersam kring vilken av hans sonsöner som skulle ta över efter honom som kejsare. Då kom en vis man vid namn Jing Yang på idén om att lägga ett antal föremål på en bricka och därefter be varje sonson om att välja ett föremål från brickan. En av dem, Sun Hao, valde ett föremål av tätt ihopsatta bambustänger som tidigare användes för att skriva på, och ett kejserligt bälte, vilket fick kejsare Sun Quan att utnämna Sun Hao till den nya kejsaren då han visat att han hade kejserliga kvaliteter.

Traditionellt tror alltså kineserna att beroende på vad man väljer så har vissa objekt olika egenskaper som därefter kan avslöja framtida drag. Namnet antyder på detta då ”zhua” ger “att välja” and ”zhou” syftar på den första födelsedagen. Ett gäng föremål placeras alltså ut framför ett barn och därefter får barnet möjlighet att själv välja bland objekten. Tidigare, men i viss mån även idag, ges de 1åriga tjejerna och killarna olika föremål att välja mellan beroende på deras könsidentitet. Är du kille var det tidigare vanligt att du fick välja mellan objekt som samhället uppfattar som typiskt manliga t.ex. svärd eller andra former av vapen, medan tjejer fick välja mellan t.ex. sytråd och matlagningstillbehör.

zhuazhou

Här är några exempel:
Frimärken – Statligt anställd
Kontorsmaterial – Artist, Författare
Kulram – Affärsman
Leksak/Godis – Livsnjutare
Stetoskop – Doktor
Miniräknare – Vetenskapsman
Selleri – Hårt arbetande
Apelsin – Tursam
Lök – Intelligent

Under senare år har riten blivit alltmer kritiserad. Kritikerna framför att valet av föremål kan påverka föräldrarnas uppmuntran till engagemang i barnets skolgång och fritidsaktiviteter. Väljer barnet t.ex. ett stetoskop som antyder på att barnet kommer att bli en läkare eller framgångsrik inom vetenskapen, skulle alltså barnet rent teoretiskt sätt kunna bli nekad uppmuntran att utveckla en talang för t.ex. mer artistiska och kreativa ämnen då föräldrarna redan anser barnets framtid utstakad.

Det finns flera videor utlagda på Youtube under #ZhuaZhou där du kan se hur det går till om du är nyfiken.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.