För att du som är svensk medborgare ska kunna resa till Kina måste du först skaffa ett visum. Ska du besöka Hongkong behöver du inget visum så länge du inte stannar där i mer än 90 dagar. Dock rekommenderas det alltid att du gör noga research om vad som gäller för din resa, oavsett om du bor i Sverige eller inte.

Det finns olika typer av visum beroende på om du ska resa själv, med vänner samt beroende på vilken typ av resa det är. Åker du som turist eller av någon annan anledning? Visumen måste du ansöka om innan du ska resa och det kan du göra i viseringskontoret i Göteborg eller Stockholm. Det har nämligen tillkommit nya regler som kräver att du som är mellan 14-70 år gammal måste lämna ditt fingeravtryck i samband med att du gör din ansökan. Det kan du endast göra på plats.

Gruppvisum/Entry Visa är en typ av visum som du kan ansöka om du ska resa tillsammans med minst en annan person. Många väljer detta alternativ eftersom det inte alltid är krav på att lämna fingeravtryck eller krav på att lämna in sitt pass.

Single Entry/Turistvisum är den varianten av visum som kräver att du gör ett personligt besök på Chinese Visa Application Service Center för att lämna fingeravtryck. Du kan fylla i det mesta av informationen på nätet och sedan boka in ett personligt möte på kontoret i Stockholm eller Göteborg.

Oavsett vilket visum du ska ansöka om måste du ha ett giltigt pass. Passet måste dessutom vara giltigt en viss tid framåt i tiden. Det får inte vara skadat eller sprucket på något sätt och det måste finnas minst ett tomt tvåsidigt uppslag eftersom visumet klistras in på två sidor i ditt pass.