De flesta som är intresserade av att resa till Kina tänker många gånger på kinesiska muren. Det är en mycket populär plats som sägs besökas av miljontals människor varje år. Det går att säga att den Kinesiska muren tillhör en av världens mest besökta platser. Men eftersom muren är väldigt gammal är det ingen överraskning att vissa delar av kinesiska muren har försvunnit, eller gått sönder. Det kan därför vara viktigt att ta reda på vad som gäller ifall du är intresserad av att besöka muren, till exempel om det finns några speciella regler som gäller.

Bygget påbörjades på 1300-talet

Det sägs att muren började byggas under 1300-talet, men grunden lades redan år 200 f.Kr. Det finns många teorier till varför muren byggdes och om andra uppfinningar som dök upp tack vare muren. Den största anledningen till muren var att den skulle hjälpa till att försvara staden under krig. Det sägs också att när pengarna tog slut uppfanns ett spel som betalade för muren, detta spel fortsatte att utvecklas och spelas fortfarande idag under namnet Keno.

Europa fick reda på muren på 1600-talet men det blev ingen turistattraktion förrän Kina öppnade sina gränser på 1800-talet efter opium-krigen. Muren är runt 8 meter hög, 5 meter bred och har en hel del vakttorn. Det högsta tornet har en höjd på 980 meter. Muren sträcker sig dessutom över både plattare marker och bergiga områden. Muren sägs vara runt 21 196 180 meter lång, men eftersom vissa områden är trasiga är det svårt att veta ifall detta är det exakta numret.

Att besöka den kinesiska muren

När du besöker muren kommer du främst se delarna som ligger närmast Peking. Trots att det är en väldigt lång mur har flera delar vandaliserats eller förfallit vilket gör att det är i stort sett omöjligt att besöka hela muren. De försöker hålla koll och reparera vissa delar, men i många fall väljer de istället att använda materialet som rasat till andra byggnader.

Även fast den kinesiska muren är ett riktigt storslaget verk är det inte möjligt att se muren från månen som vissa säger. Det kan dock vara möjligt att fånga en liten blick på den från rymdstationer. Men den allra bästa bilden på muren får du självklart när du besöker den.