Kina är ett land med många färger på paletten. Den politiska situationen i landet är inte smickrande, men desto mer smickrande är alla tusentals sevärdheter och de många världsarv som finns inom landets gränser. Landet är en fullkomlig kultur- och naturskatt, kanske den främsta i hela världen. Kina har även en mycket spännande matkultur som bara den får en att vilja packa väskan och ta första bästa flyg till andra sidan jordklotet.

Vad finns att se och uppleva?

Som sagt finns det otroligt mycket att se, uppleva och upptäcka i Kina. Det finns något för alla smaker och resesällskap, och det är svårt att återvända hem besviken efter en tur till Kina. En lista med rekommendationer över platser att besöka kan aldrig bli uttömmande, men tips på några platser som du inte bör missa listas nedan.

Kinesiska muren

Den mest omtalade sevärdheten i Kina är troligen den kinesiska muren. Att besöka den berömda muren ligger högt upp på de flestas “bucket list”. Att vandra omkring på muren ger en mäktig känsla och du känner verkligen historiens vingslag svepa förbi. Muren, som byggdes i omgångar från 300 t.Kr. och framåt, blev listad som världsarv 1987. Senare har den även blivit vald som ett av världens sju nya underverk.

Megastaden Shanghai

Om du vill uppleva kinesiskt stadsliv bör du resa till Shanghai, som är en av världens absolut största städer. Staden som har beskrivits som “Österns Paris” ligger mycket vackert beläget vid Yangtzes delta mot Östkinesiska havet. Det finns mycket att spendera tid och pengar på i Shanghai, inte minst riktigt lyxiga restauranger med god mat, fin inredning med fiskbensparkett och exklusiva drinkar. I staden finns även några av världens finaste lyxhotell med vacker utsikt över vattnet.

Hangzhou vid West Lake

I samband med en resa till Shanghai rekommenderas att du tar kosan 18 mil sydväst till staden Hangzhou. En sagolik stad belägen vid den vackra sjön West Lake. Om du tar dig lite utanför stadskärnan kan du här få uppleva bland det bästa av vad den kinesiska naturen har att erbjuda. Hangzhou är ett passande resmål för såväl kärlekspar som barnfamiljen eller ett resande kompisgäng. Förutom det prestigefyllda Zhejiang-universitetet finns här ett stort utbud av restauranger, barer, museer och andra sevärdheter.

Gamla staden i Lijiang

Gamla staden i Lijiang är nog inte en lika känd turistattraktion som kinesiska muren, men minst lika spännande. Staden ligger i provinsen Yunnan i de sydvästra delarna av landet. Den ett av Kinas många världsarv, och här har du chansen att vandra i historiens fotspår. Under ett besök rekommenderas en vacker båttur längs Gamla stadens kanaler. Det är en otroligt romantisk upplevelse att ta med sin partner på, kanske som ett sätt att fira Alla hjärtans dag.