Som resenär får man uppleva nya landskap och kulturer och att göra en lång resa till Kina kan nästan kännas som att hamna på en annan planet. Dess undersköna natur, imponerande arkitektur och långa historia gör landet till ett resmål många vill återvända till om och om igen och det finns hela tiden nya saker att upptäcka.

Precis som med alla andra länder finns det olika sociala regler och normer i det kinesiska samhället som är bra att känna till som besökare. Det är ju aldrig kul att förolämpa någon,

även om det är av misstag, och dessutom blir bemötandet alltid bättre om man visar respekt i det land man besöker.

Klädsel

När det är dags att packa resväskan är det alltid värt att ta sig en funderare på vilka tillställningar eller platser som kommer att besökas. Är det frågan om en rundresa i buss med besök vid olika berömda monument eller är det också en affärsresa? Det finns massor av damkläder där det går att kombinera vardag med lite chicare sammanhang, till exempel en fin omlottklänning eller ett par snygga byxor som kan användas både till vardags och på kvällen.

Över lag har kineser en ganska avkopplad inställning till kläder men i affärssammanhang förväntas kostym eller dräkt. Till vardags går det bra att vara enkelt klädd, till exempel i shorts och t-shirt, men däremot är det bäst att inte klä sig för utmanande då det kan betraktas som respektlöst. Vid tempelbesök förväntas alla ta av sig eventuella huvudbonader.

Uppträdande

I Kina håller man fortfarande en viss formalitet och därför är saker som titlar viktiga. Svenskar tenderar att dua varandra i tid och otid medan en kines förbehåller det åt sina vänner och föredrar att kalla bekanta för “Herr” och “Fru” eller “Doktor” och så vidare. Även om den traditionella hälsningen är en lätt bugning går det idag också bra att ta i hand men kramas, det gör man inte!

Vid matbordet kan det uppstå en hel del missförstånd då svenskars och kinesers bordsmanér kan skilja sig åt ganska rejält. Att till exempel lägga tillbaks “skräp” som kärnor eller sin pappersduk i sin matskål anses vara förolämpande, och det är också kutym att inte äta upp allt på sin tallrik för att visa att man fått tillräckligt med mat. Som svensk kan det verka oartigt att inte äta upp men faktum är att många kulturer har som tradidition att man lämnar lite på fatet. Däremot är det mycket oartigt att inte smaka på saker man blivit bjuden på – det räcker dock med ett litet smakprov och att sedan låtsas att det var jättegott. Avslutningsvis kan det också vara bra att veta att det är inte är artigt att använda sina matpinnar till annat än att äta, så låt helst trumvsolot vara.