Eftersom Kina är ett väldigt stort land skiljer sig vädret en hel del beroende på vilken del av landet du tänkt besöka. Det varierar också en del beroende på vilken årstid du besöker Kina. De behagligaste årstiderna sägs vara våren och hösten eftersom det är väldigt klar luft och varmt men inte för varmt. Besöker du norra delarna av landet under hösten eller våren får du dock räkna med att det kan bli lite småkallt på kvällar och nätter. De flesta turister passar därför på att besöka landet under dessa årstider, alltså i april eller i oktober, för att slippa de värsta vädren.

På sommaren är det inte så stor skillnad på temperaturen runt om i landet, förutom vid platserna på högplatån. Det brukar dessutom vara lika varmt på nätterna som på dagarna och under vissa månader, framförallt juli och augusti, är luftfuktigheten väldigt hög och det brukar regna som mest under dessa månader. Luftfuktigheten är högre ju längre söder ut i landet du befinner dig.

Under vintern är det som kallast i norra delarna av landet och lite varmare ju mer söderut du befinner dig. Det är också vanligt att det blåser en hel del i norr. Vintertiden räknas från november fram till februari. Det kommer dock ingen snö i alla delar av landet utan främst i bergen och i sydvästra samt nordöstra delarna av landet. Om du ska åka till Peking eller området däromkring under vintertid rekommenderas det att du packar med dig varma kläder. Besöker du södra delarna behöver du inte tänka lite mycket på kylen, det blir kallt där men inte lika kallt som i andra delar av landet.