0
Skrivet den 4 juli, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Att campa vid den kinesiska muren

Den kinesiska muren: jordens längsta byggnadsverk. Bygget påbörjades i sin nuvarande form under Mingdynastin (1368-1644 e.Kr), då med syfte att skydda från mongoliska och turkiska stammar. Men delar av muren daterar tillbaka till vår- och höstperioden (722- 481 f.Kr) och hela historien är inte färdigstuderad; fortfarande idag hittas nya okända delar i Mongoliet. Rester som varit bortglömda i tusentals år. Förra helgen hade jag privilegiet att få campa inne vid området runt Jinshanlin (金山岭), 125 km norr om Peking.kinesiska muren

Det finns ungefär 20 passager som går att besöka idag. Jinshanlin är kopplat till Simantai 10,5 km bort. Delarna närmast Jinshalin är renoverade till orginalform, men ju längre bort man kommer desto mer autentisk blir upplevelsen. Det går att ta sig dit via långdistansbuss från Dongzhimen till Miyun county och ta minibuss från Miyun busstation till Jinshanling. Vår grupp på 8 personer och all vår packning och våra tält, valde att hyra en minibuss som vi betalade 1000 kr för (fram och tillbaka samt pengar för bensin till chauffören att köra fram och tillbaka från Peking under tiden). Vi hade i förväg hyrt 4 tält och sovsäckar och liggunderlag vid tredje ringmuren vilket vi betalade 80 kr för. Minns inte längre vad uthyraren hette, men med en enkel Baidu-sökning får jag fram många alternativa uthyrare i favoritstaden.

Det är olagligt att campa på själva muren. Det är synd. I så fall hade jag kunnat berätta för er om en klättring i ficklampors sken. Om hur tusenårig historia andas i natten. Om att vara helt ensam med muren, förutom ficklampssken långt borta i fjärran. Jag hade kunnat berätta om hur en liten strimma spred sig över en röd himmel. Om en av de mest makalösa soluppgångarna i hela mitt liv. Det är synd. Istället kan jag berätta att vi slog upp våra tält i ett lummigt grönområde 5 minuter från en av de 5 olika uppgångarna. Det finns en handfull butiker från huvudingången upp mot muren. I början var vi lite förskräckta, tyckte att det kändes turistigt och räknade med mycket folk mitt under drakbåtsfestivalen. I efterhand tror jag inte att det hade kunnat bli bättre. 

kinesiska muren

Nyckeln är förberedelse. Häromdagen hamnade jag i ett samtal om hur en vilsen campare i beckmörker tvingats slå upp sitt tält i mitten av en skog några kilometer från muren och besviket inte hittat ut förrän sen eftermiddag dagen efter. Gör inte det. Vi hade i förväg avtalat med föreståndaren om att vi skulle kunna campa inne på området och betalade 60 kr för inträde och tillstånd att campa och fick ett par toaletter upplåsta alldeles i närheten. Vi hade förberett enkla luncher, snacks och grönsaker och kött till en BBQ som vi fick lov att placera i en av de små butikernas kylar, då vi lovade att enbart köpa i deras butik, till specialpris förstås. Kall öl i solen för 5 kr. Livet kunde inte ha varit bättre.

Dagarna spenderade vi med att promenera runt i parken, vandra längs med muren i takt med att dagen blev till kväll. Vi spenderade mycket tid i vårt läger, läsandes och UNO-spelandes i solen. Det var en perfekt getaway från pulsen i Peking. Junikvällen blev kyligare framåt natten, men aldrig kall, bara sval. Det var verkligen helg jag sent kommer att glömma och något som jag i framtiden kommer att rekommendera till alla som har lite extra tid och vill göra någonting utöver det vanliga turistbesöket i Peking.

Jag kommer att tillbringa hela sommaren i Kina. Följ mig på Instagram @Erikastaffas där jag lägger upp bilder från platser jag besöker när min VPN fungerar, eller @Moktinase för den senaste informationen och mycket mer därtill!

kinesiska muren


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.